Wetenschap 27 februari 2001

...en de wetenschap

Op veel sites blijkt dat de afkorting van de naam van een organisatie zo is ingeburgerd dat de naam zelf niet wordt genoemd of moeilijk vindbaar is. TNO is een voorbeeld. De organisatie wordt in een zeer uitvoerige website uiteengerafeld, maar de naam blijft –alleen bij oppervlakkig raadplegen?– verborgen. De bezoekers van www.tno.nl weten meestal wel wat ze zoeken. De homepage bevat dan ook gelijk een zoekprogramma.

Wij, Nederlanders, praten graag over het weer. Dikwijls is het de openingszet in een gesprek. Wie www.knmi.nl heeft geraadpleegd, is nog geen expert, maar kan heel wat borreltafelwijsheden luchtigjes weerleggen. Van Buys Ballot (de grondlegger van het instituut) tot (computer)modelbegeleiding van het voorspellen van klimaatveranderingen is een hele lange wetenschappelijk weg. Via deze site is die te begrijpen. De informatie is voor een deel Engelstalig.

Ook op een andere wijze kan de atmosfeer worden verkend. De vereniging Sovon Vogelonderzoek Nederland presenteert zich op www.sovon.nl. Een site voor liefhebbers van blauwe (mooier blauw dan de harde achtergrondkleuren van de site) luchten. Ook een voorbeeld van de manier waarop een hobby en een bijdrage aan het wetenschappelijk werk in de praktijk worden samengebracht.