Wetenschap28 november 2000

„Bos doet meer”

Bomen kunnen veel CO2 opnemen. Het bovenste kaartje laat zien dat een naaldwoud in bijvoorbeeld Canada goed kan zijn voor het afvangen van 50 tot 75 ton per hectare per jaar.

„Maar bossen doen meer dan enkel CO2 opnemen”, zegt dr. P. Cox van het Engelse Hadley-centrum voor klimaatvoorspelling en -onderzoek. „Donkere bossen absorberen meer licht dan akkerland. Daardoor warmt een bosgebied sterker op dan bijvoorbeeld braakliggend akkerland. We hebben geschat hoe sterk nieuw bos hierdoor het klimaat zou veranderen. Dat effect is het grootst gedurende de wintermaanden in een naaldbos boven de sneeuwgrens, want sneeuw reflecteert sterk het zonlicht. Hoe lichter het aardoppervlak, hoe sterker de weerkaatsing van de zonnewarmte.”

Het verschil tussen de absorbtiecapaciteit van de bossen en de reflectie van een sneeuwwitte aarde is door het Hadley-centrum omgerekend naar uitstoot van tonnen koolstof per hectare per jaar. Dat is weergegeven op het middelste kaartje. Het Canadese bos stoot in die berekening dus 50 tot 100 ton per hectare uit.

Wat bossen dan nog netto betekenen voor de opslag van CO2 staat in het onderste kaartje. In Canada pakt dat verkeerd uit. Bossen kunnen op die manier zelfs voor tegen de 50 ton extra koolstof per hectare zorgen.