Wetenschap14 november 2000

Geen twijfel

Door Jan Pronk

Het staat inmiddels buiten kijf dat de klimaatverandering op aarde ook door de mens wordt veroorzaakt. Weliswaar zijn er nog steeds mensen die twijfelen. Maar uit voorzorg moeten we maatregelen nemen. Anders lopen we het risico dat ijskappen en gletsjers verder smelten, de zeespiegel verder omhoogkomt, gebieden op aarde vaker worden geteisterd door overstromingen en vegetatiezones verder verschuiven. Om slechts enkele gevolgen te noemen van het zogenoemde broeikaseffect, dat behalve de Cookeilanden ook de rest van de wereld bedreigt.

Pronk
Nederland wil een actieve rol spelen bij het oplossen van deze problematiek. Mede daarom heeft ons land het voorzitterschap van de zesde mondiale klimaatconferentie op zich genomen. In het Klimaatverdrag, dat we in 1992 sloten in Rio de Janeiro, spraken we af de schadelijke effecten van het broeikaseffect te voorkomen. In het Japanse Kyoto, eind 1997, stelden we een protocol op waarin we vastlegden met z'n allen de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. In 2002 moet dat protocol in werking treden. De komende weken zullen in Den Haag compromissen over ingewikkelde vraagstukken moeten worden gesloten. Welke maatregelen neem je in eigen land, hoe steun je ontwikkelingslanden, en hoe moeten we bijvoorbeeld CO2-opslag in bomen en bossen behandelen? Er zullen afspraken moeten worden gemaakt die voor alle partijen acceptabel zijn. Alleen dan kan het Protocol van Kyoto van kracht worden en kan de uitstoot van broeikasgassen aan banden worden gelegd.

De atollen van de Cookeilanden zouden bij een stijgen van de zeespiegel misschien wel geheel kunnen verdwijnen. Zulke problemen springen in het oog. Als we niets doen, ontkomen ook andere landen niet aan de gevolgen van klimaatverandering. Daarom moet Den Haag slagen en moeten landen het Protocol van Kyoto tekenen zodat het in 2002 van kracht kan worden.

De auteur is minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en voorzitter van de VN-klimaatconferentie (CoP6)