Wetenschap 10 oktober 2000

Bedreigde diersoort gekloond

Een koe in de Amerikaanse staat Iowa baart volgende maand als alles goed gaat een gekloond Indiaas gaur-kalf. De gaur is een bedreigde diersoort. Als het experiment van het bedrijf Advanced Cell Technology (ACT) succesvol blijkt, heeft de wereld er een nieuwe manier bij om bedreigde of zelfs uitgestorven diersoorten te redden.

Het kalf dat koe Bessie draagt is gekloond door het DNA uit een eicel van Bessie te verwijderen en de cel vervolgens te laten samensmelten met een huidcel van een levende gaur. Zo ontstaat een eicel die genetisch gezien van een gaur is, terwijl het immuunsysteem van de koe de cel in principe niet afstoot.

De Spaanse regering heeft ACT ook toestemming gegeven een kloon te maken van de bucardo, een onlangs uitgestorven Spaanse berggeit. De laatst bekende bucardo werd negen maanden geleden gedood door een omvallende boom en een deel van zijn cellen zijn onmiddellijk ingevroren. Voor het welslagen van de techniek is een DNA-donorcel nodig van een dier dat nog leeft, minder dan vijf dagen dood is of meteen na zijn dood is ingevroren.

Met de techniek is het niet mogelijk eeuwenlang uitgestorven dieren zoals de Siberische mammoet tot leven te wekken, ook al liggen de kadavers van deze prehistorische dieren stijf bevroren in een dikke ijslaag. Hun DNA is door de tand des tijds volkomen verbrokkeld, aldus Robert Lanza, onderzoeker bij ACT.

Dieren die mogelijk wel voor redding door middel van de techniek in aanmerking komen, zijn de Afrikaanse bongo (een bosantilope), de ocelot (een Amerikaanse katachtige) en de reuzenpanda.

Niet alle natuurbeschermers staan te juichen om de vinding. Sommigen vrezen dat in de toekomst het goedkopere klonen in de plaats zal komen van de huidige dure programma's voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Relevante website:

Biotechnologiebedrijf ACT:
www.advancedcell.com