Wetenschap 16 mei 2000

Zelf ruimtetelescoop
richten

De ruimtetelescoop Hubble viert dit jaar zijn tiende verjaardag in de ruimte. Sindsdien heeft het instrument al tal van ontdekkingen gedaan.

De Hubble Space Telescope (HST) heeft uithoeken van het tot nu toe bekende heelal opengelegd, en heeft de afgelopen tien jaar veel prachtig en gedetailleerd beeldmateriaal naar de aarde gestuurd.
Iedereen die zelf deze telescoop eens op een bijzonder object aan de hemelkoepel zou willen richten, krijgt tot 6 juni die kans. Via internet –het adres is: heritage.stsci.edu– kan elke geïnteresseerde aardbewoner een voorstel indienen bij het Hubble Heritage-team, een groep sterrenkundigen die zich inzet om elke maand minstens één mooie, door de HST gemaakte foto te publiceren.

De (amateur-)sterrenkundige die mee wil doen, kan bijna alles voorstellen via een formulier op de site: een ster, een nevel, een cluster binnen ons Melkwegstelsel of een interessante plaats buiten ons stelsel.

Het Hubble Heritage-team heeft wel een paar richtlijnen opgesteld, die voortvloeien uit de technische beperkingen van de HST. Zo moet het voorgestelde object buiten ons zonnestelsel liggen. Het object mag ook niet te dicht bij de zon staan op het moment van de opname in augustus. Een gebied van 50 graden rond de zon valt daarmee af. Het betreft in augustus ruwweg de sterrenbeelden Tweelingen, Kleine Hond, Leeuw, de ”pan” van de Grote Beer en Maagd. Op de site van het Hubble Heritage-team staat meer gedetailleerde informatie. Algemene voorwaarde is dat de ruimtetelescoop niet eerder een opname van het desbetreffende hemelobject heeft gemaakt.

Het Hubble Heritage-team selecteert uit de inzendingen het voorstel dat het meest haalbaar is en dat voor wetenschappers en de opnamen het interessantst is. Vorig jaar kreeg het publiek ook al een kans om de HST zelf te richten, maar toen kon alleen gestemd worden op een beperkt aantal hemelobjecten.