Wetenschap4 april 2000

Aan het water verplicht

„Wie water beheert, moet zelf ook zuinig met water omgaan, vinden wij. Als Hoogheemraadschap van Rijnland hebben wij daarom gekozen voor een grijswatercircuit in ons nieuwe kantoorpand. Dat zijn we aan onze stand verplicht. We vangen regenwater op om de toiletten mee door te spoelen.”

„Verder zijn we nog niet gegaan. In Nederland zijn we al generaties lang gewend dat het water uit de kraan drinkbaar is. In het buitenland is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daardoor zijn we in Nederland terughoudend met het gebruiken van grijswater. Het volksgezondheidsaspect speelt daarbij mee”, vertelt A. J. van der Hoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat 14 april zijn nieuwe kantoor in Leiden officieel zal openen.

Een uniek gebouw, noemt hij het onderkomen voor de 350 werknemers. „Hier zijn tal van technieken die elders in Europa en de wereld al zijn toegepast, gecombineerd.”

Het gebouw, dat iets wegheeft van de brug van een zeeschip, heeft door die combinatie een energieprestatiecoëfficiënt van iets onder de 1,0. „We zitten ruim onder de wettelijke eis. Daar zijn we in geslaagd door langetermijnenergieopslag in de bodem. We hebben een warm- en een koudwaterbron onder het pand, die gebruiken we voor de verwarming en de koeling van het pand door warmte-uitwisseling.” Een andere maatregel die voor energiebesparing en isolatie zorgt, zijn de ramen met superdubbelglas met daarachter op 10 tot 15 centimeter een binnenraam.

In het hoogheemraadschapskantoor zorgt een computer voor optimale benutting van het licht op de werkplek. „Voor de ramen hangen lamellen die de computer zo richt dat ze het daglicht optimaal weerkaatsen tegen een aluminiumkleurig reflectieplafond in de kamers. Het daglicht dringt daardoor ver door naar binnen. Geven de lichtvoelers aan dat het buiten lichter wordt, dan zorgt de computer dat de kunstverlichting heel langzaam uitgaat. Wij merken het amper.”

Het Leidse kantoor, dat ook een voorbeeldproject vormt, is gebouwd op de toekomst. Zo kan het gedemonteerd worden, als het niet meer aan de eisen voldoet. Anderzijds kan het dak er met gemak „afgeschroefd” worden voor de plaatsing van een nieuwe etage als het personeelsbestand groeit. ”Bouwen voor de toekomst” is tegenwoordig hetzelfde als ”demontabel bouwen”.