Wetenschap 28 maart 2000

Stroomleverancier koopt koeienwinden

Koeien moeten minder winden laten. TransAlta, Canada's grootste private stroomleverancier, en de Amerikaanse veevoederfabrikant GLG waren het daar snel over eens. En denk niet dat de winderigheid van koeien iets is om over te lachen: de gassen dragen namelijk bij aan het broeikaseffect. De twee Noord-Amerikaanse ondernemingen sloten vorige week donderdag een overeenkomst over de ontwikkeling van een voedingssupplement dat de ontwikkeling van ongewenste gassen in de koeienmagen moet verminderen.

Het supplement, dat met een spray over het voer wordt gespoten, is bestemd voor de Ugandese veestapel, kondigden de twee ondernemingen aan. De Ugandese koeien zullen het bespoten eten veel makkelijker verteren, wat de ontwikkeling van methaan in de magen vermindert en derhalve ook de uitstoot ervan. Bovendien gaan de koeien meer en betere melk geven en is hun vlees lekkerder, weten de twee bedrijven.

„Mensen denken dat het een grap is, maar als ze zien hoe groot de uitstoot is waar we het over hebben, dan kijken ze daarvan op”, zegt woordvoerder Tim Richter van TransAlta. Het bedrijf denkt dat de Ugandese koeien voor een equivalent van 30 miljoen ton kooldioxide (CO2) minder winden en boeren zullen laten.

Ter vergelijking: Nederland heeft volgens het Verdrag van Kyoto de verplichting om voor 2010 de uitstoot aan CO2te beperken met 50 miljoen ton. Datzelfde verdrag biedt de mogelijkheid dat bedrijven ervoor kiezen mee te werken aan milieuprojecten in de derde wereld in plaats van de reductie bij hun eigen fabrieken te realiseren. TransAlta hoopt dat de autoriteiten het koeienproject inschalen op de genoemde reductie van het equivalent van 30 miljoen ton CO2. De krachtcentrales van het bedrijf in Alberta, verantwoordelijk voor 6 procent van de Canadese uitstoot van broeikasgassen, zouden dan onverminderd door kunnen draaien.

Milieuactivisten zetten hun vraagtekens bij de methode die TransAlta volgt. John Wellner van de organisatie Pollution Probe merkt op dat TransAlta 90 procent van zijn energie wint door de verbranding van steenkool, waarbij talloze giftige stoffen vrijkomen. „Er komen ongeveer achttien gevaarlijke, giftige stoffen vrij, nog afgezien van de broeikasgassen”, zegt Wellner. „Als ze in staat worden gesteld koeienwinden in Uganda te kopen om zo hun eigen productie in Ontario en Alberta op te voeren, dan kun je erop rekenen dat de uitstoot van die andere giftige stoffen alleen maar zal toenemen.”