Wetenschap 21 maart 2000

Communiceren via het stopcontact

Door S. M. de Bruijn
Bluetooth is niet het enige antwoord op de overmaat aan kabels en snoeren. „Waarom zou je geen gebruikmaken van het uitgebreidste netwerk ter wereld, dat iedereen allang in huis heeft? Alle moderne technieken maken gebruik van elektriciteit, dan kun je via de stroomkabels toch ook data versturen?”

Horst G. Sandfort, directeur van het Amerikaanse bedrijf Intellon, is een van de weinigen die níét enthousiast zijn over Bluetooth. „Het frequentiegebied waarin Bluetooth werkt, is een mijnenveld. Dat gebied is vrijgegeven voor allerlei toepassingen, je vraagt dus om problemen.”

Intellon heeft inmiddels achttien testmaanden achter de rug met een variant op Bluetooth. „Wij maken ook gebruik van een radiosignaal, maar in het frequentiegebied van 2 tot 16 megahertz. Het grote verschil is dat wij niet in de lucht uitzenden, maar het signaal via de kabel verspreiden. De elektriciteitskabel. De voordelen zijn duidelijk: nieuwe kabels zijn niet nodig en stopcontacten vind je overal. En we bereiken een snelheid van 11 megabit per seconde, honderd keer zo snel als ISDN.” Sandfort verwacht dat die snelheid eind volgend jaar vervijfvoudigd zal zijn.

In het Powerline-Center van de computerbeurs Cebit demonstreert hij hoe het werkt. Hij verstuurt een computerbestand van de ene naar de andere computer, de machines zijn niet gekoppeld en communiceren via het stopcontact. „Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het elektriciteitsnetwerk is het meest gestoorde net dat je kunt bedenken. Terwijl jij een bestand overstuurt, zet iemand anders in huis de mixer aan. De spanningspieken die daardoor ontstaan, verwoesten je signaal. We hebben een techniek ontwikkeld die deze storingen herkent en omzeilt.”

Cd-speler
Dit najaar komt in de VS voor rond de 100 dollar een speciale stekkerdoos op de markt waarmee allerlei computerapparatuur via het elektriciteitsnetwerk gegevens kan uitwisselen. Dus een computer op zolder praat probleemloos met de printer op de slaapkamer van de kinderen. En het geluid van de cd-speler in de woonkamer is ook te horen in de schuur. Het systeem werkt probleemloos, ook in de grote Amerikaanse huizen waarin het getest werd.

Inmiddels hebben diverse grote bedrijven hun belangstelling getoond –Siemens, Alcatel, Philips– en zich verenigd in het Power Line Telecommunications Forum. Toch is het de vraag of dit systeem zal kunnen concurreren met het draadloze Bluetooth.

Sandfort: „De twee systemen zullen elkaar aanvullen. Natuurlijk is er toekomst voor ”draadloos”, denk aan de mobiele telefoon. Maar als ik thuiskom en mijn telefoon wil opladen, wat is er dan gemakkelijker als tegelijkertijd met de stroom ook mijn e-mail in de telefoon geladen wordt? Draadloos is duurder, er is een radio voor nodig.” Op het verweer dat de Bluetooth-chip volgend jaar voor 5 dollar op de markt zal zijn, twintig keer goedkoper als Intellons stekkerdoos, zegt Sandfort: „Ze vertellen er niet bij dat je eerst een dure pc moet kopen. Tot nu toe is draadloze apparatuur ongeveer drie keer zo duur als de gewone variant.”