Wetenschap | 15 februari 2000 |
KwaliteitsvisDoor S. M. de Bruijn Behalve de UK 224 is er nog een Urker snorrekotter, de UK 22 van A. J. Romkes. Het verschil met de UK 224 is dat de UK 22 uitsluitend met het snorrenet vist. De UK 22 is een van de beste besommers op Urk, terwijl het schip maar een 600 pk motor heeft. Eind januari kreeg de UK 22 voor de tweede maal de Productschapsprijs voor de beste kwaliteit vis. Romkes is twintig jaar geleden al begonnen met snorren, maar zit niet te wachten op publiciteit. Wij vissen ook in het Kanaal, we hebben daar iets moois opgebouwd, goede contacten met de Fransen, en we hebben geen behoefte aan concurrentie. Je ziet dat de laatste jaren steeds meer vissers naar het Kanaal trekken. Voor je het weet pikken ze je bestekken en je contacten van je af. De vissers op de UK 22 werden een beetje meewarig aangekeken toen ze als eersten met de snortechniek begonnen, zegt De Boer van de UK 224. Maar nu zijn de collega's jaloers. Je ziet dat de UK 22 telkens de beste vis binnenbrengt. Toch zullen andere kotters niet snel overschakelen op het snorren of twinriggen, want dat vergt een flinke aanpassing van het schip en bovendien is er weinig (dure) tong mee te vangen. Directeur Visser van de visafslag verwacht voor de toekomst dat de toegevoegde waarde van de vis steeds belangrijker wordt. Binnen een jaar of vijf à zeven zullen schepen meer werk gaan maken van het veredelen van hun product: aan boord sorteren, wegen en verpakken. Je moet toegevoegde waarde leveren, want de prijs zal niet veel meer stijgen en het quotum ligt ook vast. De UK 224 is klaar voor die toekomst, want er is een complete visverwerkingsafdeling aan boord. Direct na de vangst maakt de bemanning op het onderdek de vis schoon en sorteert ze. Een bubbelbad voorkomt dat de slijmlaag van de vis afspoelt. We hebben als eersten in Nederland een Flo-ice-machine in gebruik genomen, die maakt vloeibaar ijs van zout water, een soort softijs. Direct na het schoonmaken stroomt het ijs op de vis. Binnen een halfuur is de vis afgekoeld tot 0 graden. De meeste vissers leggen een laag pellet-ijs bovenop hun vis. Dat koelt wel tot een graad of 5, maar het kan dagen duren voordat het 0 graden is. Snel koelen zorgt ervoor dat de kwaliteit beter blijft. Na het sorteren belandt de vis op een weegtafel in de bekende viskratten of in een kartonnen doos. De Boer was oorspronkelijk van plan kleine hoeveelheden exclusieve vis in kartonnen dozen aan te leveren bij de visafslag, maar daar bleek de handel nog weinig interesse in te hebben. Hij wil het dit jaar opnieuw proberen. De kwaliteitsvis die De Boer aanlevert, brengt regelmatig een hogere prijs op, hoewel dat beperkt blijft tot stuivers of dubbeltjes per kilo. Behalve voor de exclusieve vis. Poon die in een boomkor tussen de schelpen en het zand gezeten heeft, ziet helemaal grauw, maar als die vis uit een snorrenet komt heeft-ie mooie rode kieuwen. Dan kan de prijs tientjes per kilo schelen. |