Aanslagen VS22 september 2001

Kok verwerpt verwijt uit advertentie

Minister-president
prijst rede van Bush

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Amerikaanse president Bush heeft volgens premier Kok in zijn rede tot het Amerikaanse volk vastgehouden aan zijn vastberaden, maar tevens behoedzame en zorgvuldige opstelling. De premier was geen oorlogszuchtige taal tegengekomen. Er was sprake van een „bemoedigende toonzetting”, aldus Kok gisteren na afloop van de ministerraad.

De minister-president wees erop dat de rede wel een Amerikaanse speech betrof, gericht op een volk dat duizenden doden heeft te betreuren door terroristische aanslagen. Tegen dat licht is het bemoedigend wat de Amerikaanse president heeft gezegd, aldus Kok.

Kok verwierp het verwijt dat bijna zestig maatschappelijke hulporganisaties het kabinet maken in een paginagrote advertentie die vandaag in enkele dagbladen verschijnt. Volgens de organisaties dreigt er na de aanslagen op de Verenigde Staten een geweldspiraal, waar niemand mee gebaat is.

Organisaties als Novib, Kerken in Aktie, Amnesty International, Foster Parents Plan Nederland, Milieudefensie, Rode Kruis Nederland en Unicef, hebben grote zorgen dat de wereld straks verdeeld wordt in twee kampen. „We willen voorkomen dat de huidige crisis leidt tot verdere stigmatisering, hokjesgeest en verdeeldheid”, reageert een woordvoerder van Novib, die spreekt namens alle deelnemende bewegingen. „Terrorisme moet bestreden worden, maar niet ten koste van onschuldige en kwetsbare mensen.”

Het verwijt dat het kabinet onnodig „oorlogszuchtige taal” uitslaat, werpt Kok van zich. „Ons taalgebruik is zo gematigd en zo beslist als nodig. Want wij zijn vastberaden de langdurige strijd tegen terrorisme, criminaliteit en geweld aan te gaan.”

Zware hypotheek
Volgens de organisaties dreigt er na de aanslagen op de Verenigde Staten een geweldspiraal, waar niemand mee gebaat is. Het drama van 11 september legt volgens hen een zware hypotheek op de samenwerkingsverbanden die een rechtvaardiger en vredelievende wereld dichterbij brengen. Daarom doen ze een oproep aan iedereen om mee te denken over actievormen, initiatieven en andere voorstellen die verdraagzaamheid en rechtvaardigheid dichterbij brengen. „Wij hebben zelf ook niet alle wijsheid in pacht”, aldus de woordvoerder.

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin het protesteert tegen discriminatie van moslims en geweld tegen moskeeën in Nederland. „Hoe groot onze verbijstering en woede over de onbegrijpelijke terreurdaden in New York en Washington ook zijn, het is volstrekt verkeerd dit af te reageren op Nederlandse moslims en anderen die part noch deel aan deze terreurdaden hebben”, aldus het comité.

Bij de verklaring hebben zich inmiddels verschillende organisaties aangesloten. Daaronder zijn de Anne Frank Stichting, het Centraal Joods Overleg, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM, de Landelijke Sinti Organisatie en de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten.