Aanslagen VS20 september 2001

Lufthansa en BA nemen ook forse maatregelen

KLM schrapt vooral
vluchten naar Amerika

Van onze redactie economie
AMSTELVEEN/BRUSSEL – Europese luchtvaartmaatschappijen kampen met forse tegenwind na de aanslagen in de VS. KLM schrapt zo snel mogelijk meer dan 15 procent van de capaciteit op vluchten naar de VS. In totaal haalt de luchtvaartmaatschappij 5 procent capaciteit uit de lucht. Lufthansa kwam gisteren voor de tweede keer in korte tijd met een winstwaarschuwing, British Airways schrapt 7000 banen. De EU buigt zich morgen over financiële steun.

KLM zet vooral het mes in de vluchten naar Noord-Amerika. Verder worden met name de vluchten op het Midden-Oosten en de Europese dienstregeling getroffen door de maatregelen. Voor het huidige personeel hebben de plannen nog geen gevolgen. KLM heeft besloten tot een volledige vacaturestop.

Begin augustus kondigde KLM al aan dat ze wegens de verslechterde economische omstandigheden de capaciteit met 3 procent zou verminderen. Ook zei het bedrijf toen te stoppen met de werving van personeel.

Na de aanslagen in de VS acht KLM het nodig extra maatregelen te nemen. De vakbonden zijn door KLM geïnformeerd. Zowel FNV Bondgenoten als de CNV Bedrijvenbond is tevreden. Volgens KLM gaat het nu om „een eerste set maatregelen.” Na 28 oktober, het begin van de winterdienstregeling, zal de luchtvaartmaatschappij bekendmaken hoe het verder moet. Het bedrijf spreekt nu al over „aanvullende capaciteitsreductie.”

KLM zal volgende maand minder vliegen op New York (JFK Airport en Newark) en Los Angeles, terwijl alle non-stopvluchten op Atlanta komen te vervallen. In het Midden-Oosten zal er minder worden gevlogen op Dubai en Tel Aviv. In Europa vervallen onder andere vluchten op Londen en Moskou. „Op diverse bestemmingen zullen kleinere vliegtuigen ingezet worden”, aldus KLM. Ook KLM-partner Northwest Airlines schrapt in haar netwerk, onder andere op de bestemming Detroit. Verder heeft KLM besloten geen andere dan de hoogstnoodzakelijke investeringen te doen.

Lufthansa
Lufthansa heeft gisteren voor de tweede maal dit jaar een winstwaarschuwing gegeven. De Duitse luchtvaartmaatschapij liet weten dat het bedrijfsresultaat niet op 700 miljoen tot 750 miljoen euro zal uitkomen, maar dat het er eerder om gaat uit de rode cijfers te blijven.

De maatschappij ziet af van een prognose. Een betrouwbare indicatie valt op het ogenblik niet te geven, aldus een verklaring. In juni waarschuwde Lufthansa ook al voor tegenvallende resultaten.

De maatschappij stelt nu ook een personeelsstop in. Verder verkleint ze haar capaciteit, heeft ze een order voor vijftien superjumbo's A380 van Airbus uitgesteld en een verhoging van de vliegtarieven in het vooruitzicht gesteld. Met deze maatregelen wordt ook de Europese vliegtuigbouwer zwaar getroffen.

British Airways schrapt 7000 banen in verband met de aanslagen in de VS. Net als veel andere luchtvaartmaatschappijen is de Britse onderneming, die sterk afhankelijk is van transatlantische vluchten, hierdoor in financieel zwaar weer gekomen. Om de terugvallende vraag op te vangen, krimpt BA zijn vluchtcapaciteit in met 10 procent. Twintig toestellen worden uit de vloot gehaald.

Steun
De Europese ministers van Financiën spreken morgen informeel over mogelijke steun aan de luchtvaart. Minister van Financiën Reyners van België, momenteel voorzitter van de EU, sluit steun niet uit.

Hij wijst erop dat de VS ook praten over steun aan hun maatschappijen. „Maar als we iets doen, moeten we dat alleen doen in verband met de aanslagen”, aldus Reynders, die bang is structurele verliezen te compenseren die niets met de terreurdaden te maken hebben. Hij heeft de Europese Commissie de opdracht gegeven om de economische gevolgen voor de luchtvaart, maar ook voor het verzekeringswezen en de energiesector in kaart te brengen.

Minister Zalm van Financiën verklaarde gisteren nog niet toe te zijn aan steun voor KLM. Hij zal de problemen bespreken met minister Netelenbos.