19 september 2001

CIA: Kaper had contact met Irak

Frankrijk solidair met VS

Van onze redactie digitale media
WASHINGTON – De Franse president Chirac heeft zich in de strijd tegen het internationaal terrorisme volledig solidair verklaard met de Verenigde Staten. Een Franse militaire interventie samen met de VS is zeker denkbaar, aldus de president na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush in Washington.

Chirac voegde eraan toe dat bij zo'n militaire actie wel duidelijk moet zijn wat het doel is en hoe het moet worden bereikt. De president ging samen met Bush in het Witte Huis aan tafel voor een werkdiner. De ontmoeting tussen beide leiders duurde twee uur.

Chirac zei dat zijn land vastbesloten is het terrorisme effectief te bestrijden. Aanleiding tot het overleg met Bush vormden de verwoestende aanslagen in de VS een week geleden. Daarbij werd het World Trade Center verwoest en liep het Pentagon aanzienlijke schade op. Bijna 6000 mensen kwamen daarbij om of raakten vermist.

De Franse president was de eerste buitenlandse leider die na de aanslagen van vorige week door Bush werd ontvangen. Bush praat later in de week ook nog met de Britse premier Blair en de Indonesische president Soekarnoputri.

Irak
Ondertussen is bekend geworden dat een van de terroristen die betrokken was bij de aanslagen, eerder dit jaar in contact gestaan met de Iraakse inlichtingendienst. Het gaat om Mohamed Atta, die in het eerste vliegtuig zat dat zich in het World Trade Center boorde.

Het bericht is afkomstig van de Amerikaanse zender CBS en wordt bevestigd door Amerikaanse regeringsbronnen. Volgens CBS had Atta een ontmoeting met het hoofd van de Iraakse geheime dienst. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is nog niet zeker van een verband tussen de ontmoeting en de aanslagen. Maar de dienst trekt de berichten wel na.

Deskundigen uit de inlichtingenwereld willen onderzoek naar de mogelijke rol van Irak bij de aanslagen in New York en Washington. Een van hen is de voormalige baas van de Amerikaanse geheime dienst CIA, James Woolsey. Hij wijst erop dat de terreuracties zo goed georganiseerd waren dat de betrokkenheid van een land als Irak niet denkbeeldig is.

Concrete bewijzen dat er een land bij de aanslagen is betrokken zijn er overigens niet, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Uitlevering
De uitlevering van de Saoedische terrorist Osama bin Laden alleen is niet voldoende om een Amerikaanse vergeldingsactie wegens terrorisme af te wenden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld gisteren gezegd, zo meldt de BBC.

De Verenigde Staten hebben Afghanistan gedreigd met aanvallen als het Bin Laden niet overdraagt. Bin Laden wordt beschouwd als hoofdverdachte van de aanslagen in de VS van vorige week. Rumsfeld zei dat zijn uitlevering uiteraard op prijs wordt gesteld, maar dat daarmee de kous niet af is. De VS hadden al eerder duidelijk gemaakt dat landen die terroristen onderdak bieden ook kunnen rekenen op vergeldingsacties.

Washington is in afwachting van het besluit van Afghanistan om Bin Laden al dan niet uit te leveren. Een vergadering van de hoogste geestelijke leiders van het land beslist daar over. De raad is vanmorgen bijeengekomen.

Maandag gaven de Taliban-leiders van Afghanistan voor het eerst toe dat Bin Laden inderdaad betrokken zou kunnen zijn bij de verwoestende aanslagen in New York en Washington. Maar minister van Informatie Qudrutullah Jamal voegde eraan toe dat er wel eerst concrete bewijzen van zijn betrokkenheid op tafel moeten komen. Pas dan is het land bereid over te gaan tot uitlevering en dan alleen naar een derde land, waar hij kan worden berecht.