18 september 2001

Alleen Irak waarschuwt moslimwereld tegen aansluiting bij VS

Golfstaten steunen Washington

Van onze buitenlandredactie
DUBAI – De islamitisch bestuurde Golfstaten steunen de VS in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Maar andere islamitische regimes plaatsen ook kanttekeningen bij mogelijke vergeldingsacties van de VS.

Koning Fahd van Saudi-Arabië heeft gisteren steun toegezegd aan de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Hij liet ook weten elke associatie van zijn land met Osama bin Laden te verwerpen.

Verscheidene verdachten van de aanslagen van vorige week dinsdag kwamen uit Saudi-Arabië. Bovendien is de hoofdverdachte, Osama bin Laden, van Saudische afkomst. De regering ontnam hem in 1994 het staatsburgerschap wegens zijn activiteiten tegen de heersende koninklijke familie.

De koning zei schouder aan schouder te zullen staan met de VS „in de strijd tegen alle vormen van terrorisme, waar dan ook ter wereld.” Zijn uitlatingen zijn de meest expliciete steunverklaring aan de VS sinds de terreuracties van vorige week.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Al-Faisal, reist donderdag naar de Verenigde Staten om te overleggen over de situatie.

Bahrein
Ook andere Golfstaten steunen de VS. Zo noemde de kroonprins van Bahrein de aanslagen gisteren „het begin van een oorlog tegen de beschaafde wereld, waarin de islam en de Arabische wereld samen met andere religies de strijd aangaan tegen een kleine groep radicalen.”

Eerder gaf de regering van de Verenigde Arabische Emiraten aan de VS te steunen. De Amerikaanse president Bush heeft zijn ambtgenoot Zayed Sultan Al-Nahayan gisteren telefonisch bedankt voor die steunbetuiging.

President sjeik Al-Nahayan had Bush wel gevraagd zijn geduld te bewaren. De sjeik vroeg de Amerikaanse president alleen in actie te komen als hij kant-en-klare bewijzen heeft. Alleen dan is een eventuele vergeldingsactie legitiem voor de internationale gemeenschap.

Een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in de VS kwam uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat om Marwan al-Shehhi. De Verenigde Staten zien Osama bin Laden als hoofdverdachte van de aanslagen, die naar alle waarschijnlijkheid duizenden mensenlevens hebben geëist. Bin Laden houdt zich momenteel schuil in Afghanistan en de VS doen nu pogingen hem uitgeleverd te krijgen. Het Taliban-bewind in Afghanistan wordt maar door drie staten erkend. Behalve de Verenigde Arabische Emiraten zijn dat Saudi-Arabië en Pakistan. De VAE zijn nu bezig hun betrekkingen met de Taliban te herzien.

Al-Nahayan ging gisteren ook in op de situatie in het Midden-Oosten. Hij zei dat de internationale coalitie tegen terrorisme er een dubbele standaard op na mag houden. De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap zouden de „terroristische acties van Israël in de bezette Palestijnse gebieden” een halt moeten toeroepen.

Iran
De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren mogelijke represailles van de Verenigde Staten tegen Afghanistan naar aanleiding van de aanslagen van 11 september veroordeeld.

„De Islamitische Republiek Iran veroordeelt elke mogelijke militaire actie in Afghanistan die tot een nieuwe humanitaire ramp zou leiden”, aldus Khamenei tijdens een ontmoeting met geestelijken. „Als de Verenigde Staten thans hun macht willen vergroten door aanwezig te zijn in Pakistan en troepen naar Afghanistan te sturen, zullen de problemen elke dag erger worden.”

Khamenei voegde daaraan toe: „Het onschuldige volk van Afghanistan heeft 25 jaar geleden. Moet dit islamitische volk nog een keer het juk van de oorlog ondergaan, alleen omdat enkele personen worden beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen in de Verenigde Staten, terwijl deze beschuldigingen niet eens bewezen zijn?”

Irak
Irak heeft de Arabische en islamitische landen gewaarschuwd zich niet aan te sluiten bij een door de Verenigde Staten geleide alliantie tegen het terrorisme. De regeringskrant Al-Thawra schreef dat de Arabieren zich niet met de Amerikaanse 'kruistocht' moeten inlaten.

Irak is het enige Arabische land dat Washington na de aanslagen van vorige week dinsdag geen steun heeft aangeboden bij de bestrijding van het terrorisme. Vice-president Taha Jassin Ramadan zei gisteren dat hij de „explosies in de Verenigde Staten beschouwt als een interne aangelegenheid” van dat land. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Sabri al gezegd dat de aanslagen de consequentie zijn van Amerikaanse onrechtvaardigheid. Hij zei dat de VS de aanvallen over zich hadden afgeroepen, omdat het land de „mensenrechten en nationale belangen” van andere landen, waaronder Irak en de Palestijnen, negeert.

Volgens Sabri heeft Irak er zondag bij de Verenigde Staten op aangedrongen hun buitenlands beleid te wijzigen met het oog op de aanslagen in New York en Washington. Hij weigerde commentaar te geven op de vraag of Irak denkt het doel te worden van Amerikaanse vergeldingsacties. Irak staat op de Amerikaanse lijst van landen die internationale terreurorganisaties steunen.

De invloedrijke krant Babel van Saddam Husseins zoon Uday schreef gisteren te verwachten dat Irak doelwit zal zijn van Amerikaanse vergeldingsacties. Volgens de krant is het mogelijk dat de concentratie op Afghanistan als doel van aanvallen bedoeld kan zijn om te verhullen dat er plannen zijn om andere landen aan te vallen, zoals Noord-Korea, Iran, Sudan en Syrië.