18 september 2001

Beurskrach laat zich ook op het Damrak niet regisseren

„Dit kun je geen paniek noemen”

Door H. de Boer
AMSTERDAM – De ongeschreven regels van het beursspel kregen gisteren op het Damrak weer eens gelijk. Een crash laat zich niet regisseren. De AEX-index kreeg niet de verwachte tik vanuit Wallstreet. Integendeel. „Dit kun je geen paniek noemen, nee.”

Beurshandelaar Sander van Klinken (24) zit even voor halfvier -op Wall Street zal dan na vier dagen gedwongen sluiting weer worden gehandeld- ingespannen naar de televisie te turen. Zo nu en dan werpt hij een blik op de vele monitoren op de vloer van de optiebeurs aan het Damrak. „Dit is echt kicken”, aldus de jonge floorbroker, die in dienst is van Bank Labouchère.

Bontgekleurde jasjes
Van Klinken voorspelt een beurskrach. „Daar zal de renteverlaging van de Fed weinig aan kunnen veranderen”, klinkt het stellig. „De Dow Jones zit nog veel te hoog, zeker als je ziet dat wij vorige week in Europa met 12 procent onderuit zijn gegaan.”

Op de beursvloer zelf is de herrie niet anders dan anders. Mannen -vrouwen zie je hier nauwelijks- in bontgekleurde jasjes overschreeuwen elkaar in een onbegrijpelijk jargon. Na elk ordersalvo buigt het gros zich over draagbare computers om de resultaten te verwerken.

„Wij zijn een volgbeurs”, vertelt een handelaar. Dat klopt. Met argusogen worden de ontwikkelingen in de VS gevolgd. Als daar klokslag halfvier twee minuten stilte wordt gevraagd voor de slachtoffers in het World Trade Center en het Pentagon, valt ook de herrie in Amsterdam weg. Spontaan, want het Damrak heeft al twee officiële herdenkingen achter de rug.

Hier en daar klinkt een telefoon, een kuch. Voor de rest is de stilte bijna voelbaar. Het geroezemoes keert razendsnel weer als een zangeres solo het ”God bless America” inzet. De Amsterdamse handelaren gaan niet zo ver dat ze -net als in de VS- hun rechterhand op het hart leggen.

Stoere reddingswerkers
Dan is er de gongslag vanaf Wallstreet, deze keer door stoere reddingswerkers. De eerste standen van de Dow flitsen over de beeldschermen. Vijftig punten in de min, even later 110, 147, 265. Na een halfuur plotseling een snelle verdere daling: 473 punten verlies, 531, 572. Beurshandelaar Van Klinken: „De grens van 9100 is een steun. Als-ie daar doorheen gaat, gaat het mis.” De Dow zakt erdoor, en duikt zelfs even onder de „psychologische” 9000-puntengrens. Even later stabiliseert de graadmeter zich rond een verlies van zo'n 5 procent.

De verwachte crash -10 procent onderuit- blijft echter uit. De AEX-index fleurt er helemaal van op en sluit de dag af met een winst van 13,56 punten op 440,06, een plus van 3,18 procent. Gisterochtend dook de beursbarometer van de 25 meest verhandelde fondsen nog 3 procent in de min.

Handelaar Van Klinken geeft toe dat het niet is gegaan zoals hij verwachtte. „Hier moeten steunaankopen een rol spelen”, probeert hij –bijna spijtig– een nieuwe stelling. Als een CNN-verslaggeefster de wereld laat weten dat er „koopjeskansen” zijn, kan Van Klinken zich even niet inhouden: „Het zou me niet verbazen als ze dat móét zeggen.”

Koffieautomaat
Met de tijd ebt ook de spanning weg in Amsterdam. Optiehandelaren zoeken de koffieautomaat weer op. Een van hen bromt iets over sensatiezucht: „Als de koersen 5 procent omhooggaan, hoor je niemand. Dalen de koersen 5 procent, dan doet iedereen alsof de wereld vergaat.” Een medewerker van handelshuis MMU vindt tegen vijf uur dat „het allemaal reuze meevalt.” „Ik denk dat de Amerikanen ook op de beurs achter elkaar blijven staan. Ze weigeren gewoon te accepteren dat het uitdraait op een puinhoop. De vaderlandsliefde is daar nu even groter dan de dollartekens.”

Vanochtend kon Amsterdam weer reageren: op de renteverlaging van de ECB en op de beursslotstanden in de Verenigde Staten. Daar zakten de indices in de loop van gisteravond toch weer verder weg. De Dow sloot uiteindelijk met een verlies van 684,80 punten (7,1 procent) op 8920,70, de laagste stand sinds eind 1998. De index van de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs zakte 115,82 punten (6,8 procent) naar 1579,55. Die verliezen bleken vanmorgen toch iets te veel voor Nederlandse beleggers. De AEX-index opende met een verlies van bijna 1 procent en stond op 436,26 punten.