15 september 2001

Zwitserse bankiers doneren miljoen gulden

Heel Europa houdt
drie minuten stilte

RIJSWIJK – Miljoenen Europeanen hebben gisteren enkele minuten stilgestaan bij de verwoestende aanslagen in de VS. Zij gaven gevolg aan de oproep daartoe van de Europese Unie en de 43 landen omvattende Raad van Europa.

Om 12 uur stond het openbare leven in een groot deel van Europa drie minuten stil. Bij talloze kantoorgebouwen en huizen hing de vlag halfstok. Het openbaar vervoer reed drie minuten niet. Radio- en televisiezenders zonden klassieke muziek uit of toonden –zonder geluid– beelden van de aanslagen. In heel Europa werden debatten in nationale parlementen onderbroken om stil te staan bij de verschrikkingen van afgelopen dinsdag in New York en Washington.

Stille tocht
Bij het Europese kantoor van de Verenigde Naties in Genève hield het personeel een stille tocht. In de Britse hoofdstad Londen woonde koningin Elizabeth II een speciale herdenkingsdienst bij in St. Paul's Cathedral. Ooggetuigen in Groot-Brittannië spraken van de grootste openbare herdenking sinds de dood van prinses Diana.

In Duitsland werden de klokken overal geluid. Bij de Amerikaanse ambassade in Berlijn herdachten vooral veel scholieren de slachtoffers van de aanslagen. De Ierse president Mary McAleese zei dat de Ieren naar aanleiding van de aanslagen „bedroefd, misselijk, bang en boos” zijn.

In de Eiffeltoren in Parijs werden de liften om twaalf uur stilgezet. Taxichauffeurs en trambestuurders in Hongarije droegen rouwbanden. In Bulgarije stonden president Stojanov en premier Sakskoburggotski (ex-koning Simeon) samen stil bij de hoofdingang van het presidentieel paleis in Sofia. Het parlement onderbrak zijn vergadering. Inwoners van de stad Widin wierpen bloemen in de Donau. Moslims in Bulgarije herdachten de aanslagen in hun vrijdaggebed.

Bankiers
Tienduizenden mensen stonden ook in Bosnië stil bij de aanslagen. De staatstelevisie hield er drie minuten mee op. Veel mensen legden bloemen bij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo. De regering kwam bijeen in een speciale zitting.

De verenigde Zwitserse bankiers hebben besloten ruim een miljoen gulden over te maken aan nabestaanden van de slachtoffers.