14 september 2001

Europa staat stil bij aanslagen

RIJSWIJK – Veel Europeanen hebben vandaag enkele minuten stilgestaan bij de verwoestende aanslagen in de VS. Zij gaven gevolg aan de oproep daartoe van de Europese Unie en de 43 landen omvattende Raad van Europa. Om 12 uur stond het leven in een groot deel van Europa drie minuten stil.

Op talloze gebouwen hing de vlag halfstok. Het openbaar vervoer reed drie minuten niet. Radio- en televisiezenders zonden klassieke muziek uit of toonden –zonder geluid– beelden van de aanslagen.

Bij het Europese kantoor van de Verenigde Naties in Genève hield personeel een stille tocht. In de Britse hoofdstad Londen woonde koningin Elizabeth II een speciale herdenkingsdienst bij in St. Paul's Cathedral. Paus Johannes Paulus II trok zich kort voor het middaguur op zijn vakantieverblijf Castel Gandolfo terug in zijn studeerkamer voor een korte stilte.

In Bulgarije stonden president Stojanov en premier Sakskoburggotski (ex-koning Simeon) samen stil bij de hoofdingang van het presidentieel paleis in Sofia. Het parlement onderbrak zijn vergadering. Inwoners van de stad Widin wierpen bloemen in de Donau. Moslims in Bulgarije herdachten de aanslagen in hun vrijdaggebed.

Tienduizenden mensen stonden ook in Bosnië stil bij de aanslagen. De staatstelevisie hield er drie minuten mee op. Veel mensen legden bloemen bij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo. De regering kwam bijeen in een speciale zitting.

De Zweedse schrijver en journalist Jan Guillou noemde de herdenkingen vrijdag „hypocriet”. „Daar doe ik niet aan mee.” Guillou, auteur van bekende politieke romans, zei dat de drie minuten stilte zijn gebaseerd op het „misleidende idee dat wij Amerikanen zijn in plaats van Europeanen”. Een dergelijke herdenking zou er volgens hem nooit zijn voor twee miljoen dode Arabieren in Irak of drie miljoen omgekomen Vietnamezen.

De verenigde Zwitserse bankiers hebben besloten ruim een miljoen gulden over te maken naar nabestaanden van de slachtoffers.

141450 sep 01