Voorpagina 9 september 1999

Herv. Ouddorp
laat alsnog
gedelegeerden toe

Van onze kerkredactie
OUDDORP – De kerkvoogdij van de hervormde gemeente Ouddorp zal toch, zij het onder protest, gedelegeerd kerkvoogden tot haar college toelaten. Hiermee wordt het mogelijk dat een van beide plaatselijke predikanten wordt losgemaakt. Ouddorp verloor maandag een kort geding dat deze gemeente tegen de Nederlandse Hervormde Kerk had aangespannen.

De Ouddorpse ouderling A. C. Lokker, die tevens voorzitter van de kerkvoogdij is, zegt dat het besluit is genomen „met de rug tegen de muur.” Op de dag van de uitspraak, maandag, heeft hervormd synodepreses ds. B. J. van Vreeswijk Ouddorp benaderd met de mededeling dat als de kerkvoogdij binnen vier dagen geen gedelegeerden zou nemen, het losmakingsbesluit van het breed moderamen vrijdag vernietigd zou worden.

Lokker: „We zouden dan de hele losmakingsprocedure, die ongeveer een jaar duurt, opnieuw moeten doorlopen. En ook dan zouden we tegen een muur aanlopen. Wij vinden dat onverantwoord. Het heil van de gemeente weegt voor ons nu zwaarder dan de stoffelijke belangen. Ouddorp moet zo snel mogelijk weer een tweede predikant hebben. Maar onze principiële argumenten tegen aanpassing van de kerkvoogdij staan nog steeds recht overeind.”

Ds. B. J. van Vreeswijk vindt het besluit van de gemeente Ouddorp alleen maar verstandig. De uitspraak van de burgerlijke rechter laat in zijn ogen ook niet veel ruimte voor verzet.

De gemeente Ouddorp gaat ervan uit dat zolang het proces van de 44 vrijbeheergemeenten tegen aanpassing van hun kerkvoogdijen loopt de gemeente geen ouderlingen-kerkvoogd hoeft te benoemen. Ouderling Lokker: „In deze zin heeft zowel de rechter als ds. Van Vreeswijk zich uitgelaten. Wij eisen in dezen van de kerk niets zwart op wit. We mogen er toch van uitgaan dat, zeker in de kerk, men zijn woord houdt.”

In een brief die Ouddorp aan de Provinciale Kerkvoogdijcommissie heeft gericht, vraagt de gemeente of deze commissie, indien mogelijk, gedelegeerden uit de eigen Ouddorpse kerkenraad wil benoemen. Tevens heeft de kerkenraad het breed moderamen verzocht ds. J. G. van Loon zo spoedig mogelijk los te maken. De predikant is intussen in een scheidingsprocedure verwikkeld en woont sinds 1 augustus in Middelburg.

Over de uiteindelijke afloop van het juridische proces dat de 44 gemeenten tegen de Hervormde Kerk voeren, is ouderling Lokker overigens niet positief gestemd. „Na het kort geding weten we dat de burgerlijke rechter erg veel waarde hecht aan de uitspraak van de kerkelijke rechter. Dat geeft weinig hoop voor de toekomst.”

Dat Ouddorp al met vier dagen moest laten weten of zij zich bij het vonnis zou neerleggen, vindt synodepreses ds. Van Vreeswijk niet te haastig. „Wij hebben volgens een vastgestelde agenda morgen vergadering van het breed moderamen.”

Ouddorp wist, aldus de synodepreses, in juni al dat zij voor 1 september moest beslissen over het toelaten van gedelegeerden. Het breed moderamen velde toen een tussenvonnis in de losmakingskwestie om er alsnog uit te komen. „De gemeente heeft de tijd benut om een kort geding aan te spannen. Maar men wist dat wij vlak na 1 september een definitief besluit over de losmaking zouden nemen. Ze hebben voor de uitspraak ook al kunnen nadenken over de twee scenario's winnen en verliezen.”

Op welke termijn de predikant wordt losgemaakt nu Ouddorp gedelegeerden toelaat, kan ds. Van Vreeswijk nog niet zeggen. Daarvoor maakt het breed moderamen een belangenafweging. Omdat de kwestie al zo lang loopt, zal het een voor Ouddorp „zo min mogelijk ongunstige termijn” zijn. Het toelaten van de gedelegeerden zal in ieder geval eerst geëffectueerd moeten zijn.

Blauwdruk
De kerk heeft inmiddels een blauwdruk opgesteld met daarin omschreven wat de positie van de gedelegeerden wordt. „We willen het vertrouwen van de rechter respecteren en hebben een vorm van terughoudendheid geformuleerd.” De preses doet daarover nog geen inhoudelijke mededelingen, omdat het moderamen het voorstel morgen eerst nog met de eigen advocaat bespreekt.

Een punt van overweging is verder nog voor hoe lang deze blauwdruk zal gaan gelden. „In ieder geval niet tot ik weet niet hoe lang”, aldus de preses. „Als de rechter in zijn vonnis zegt dat de ingezette procedure bij de rechtbank weinig kans maakt, dan zouden gemeenten zich moeten afvragen of zij hiervoor nog één cent vrijwillige bijdrage overhebben. Wij zullen niet meewerken aan een ellenlang traject.”