Voorpagina 30 augustus 1999

Ir. Smits volgt in 2000 topman Dik op

KPN Mobiel gaat
wellicht naar beurs

Van onze redactie economie
AMSTERDAM – KPN gaat onderdelen naar de beurs brengen. Als eerste wordt voor de joint venture KPN Qwest een notering in Amsterdam en New York aangevraagd. Daarnaast gaat KPN bestuderen of het onderdeel KPN Mobiel naar de beurs gebracht kan worden. De beursgang van de diverse onderdelen is niet „het begin van de uitverkoop van KPN.”

Het telecomconcern krijgt op 1 maart volgend jaar een nieuwe topman. Bestuursvoorzitter W. Dik gaat op die dag met pensioen. Zijn opvolger is ir. P. Smits. De 52-jarige Smits is op dit moment als bestuurslid van KPN verantwoordelijk voor de activiteiten van het telecombedrijf in Nederland. Dik heeft sinds 1988 KPN en zijn voorloper, het staatsbedrijf PTT, geleid.

De scheidend voorzitter gaf vanmorgen geen toelichting op de halfjaarcijfers omdat hij „op dit moment de nieuwe koning aan het personeel voorstelt”, aldus financieel topman drs. C. Griffioen. Er is bij de zoektocht naar een opvolger voor Dik wel gekeken naar externe kandidaten, maar uiteindelijk is het Smits, die sinds 1983 bij KPN werkt, geworden. Het personeel zou „blij zijn” met de nieuwe topman.

KPN Qwest moet door de beursgang „zelf geld uit de markt halen om overnames te doen.” KPN ging in april een joint venture aan met het Amerikaanse Qwest. Tezamen is men in staat om in Europa, de Verenigde Staten en de Pacific dataverkeer aan te bieden. KPN en Qwest houden ook na de beursgang een meerderheidsbelang. Griffioen wilde niet zeggen of dit een controlerend belang zou zijn. Hij benadrukte dat het niet de bedoeling was om KPN Qwest van de hand te doen.

Speerpunten
De plannen met KNP Qwest en KPN Mobiel zijn het resultaat van een strategische heroverweging. De markt voor mobiel, data en Internet groeit stormachtig. Deze drie gebieden heeft de onderneming tot speerpunten van haar beleid gemaakt. Om de waarde hiervan voor de aandeelhouder zichtbaar te maken, zal voor KPN Qwest en mogelijk KPN Mobiel een beursnotering worden aangevraagd. De definitieve beslissing over KPN Mobiel valt mogelijk eind dit jaar of anders begin volgend jaar. Of het onderdeel naar de beurs gaat, hangt af van de markttechnische situatie.

KPN heeft in de eerste helft van dit jaar lagere resultaten geboekt. De winst daalde met 9,3 procent tot 918 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat kelderde met 23,2 procent tot 1,4 miljard gulden. KPN wijt de daling van de winst aan een afschrijving van 518 miljoen gulden. De tegenvallende cijfers weerhouden het telecomconcern er niet van om de winstverwachting voor dit jaar te verhogen. Over het hele jaar denkt KPN een winst van 1,7 miljard gulden te halen. In 1998 stopte de plus bij 1,52 miljard.


W. Dik