Voorpagina 3 juni 1999

Eerdere berichtgeving

Zie ook:
We slepen je erdoor, zei Kok

Irritatie rond Van den Doel neemt toe

Bijlmerenquête leidt niet tot bijltjesdag

Borst overleeft harde
motie van afkeuring

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Minister Borst van Volksgezondheid heeft het Bijlmerdebat overleefd. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer weigerde steun te geven aan een motie van afkeuring over haar beleid ten aanzien van de gezondheidsklachten waarmee mensen na de Bijlmerramp kampten. De voltallige oppositie steunde de motie.

Tot diep in de nacht bleef PvdA-fractiewoordvoerder Van Gijzel namens zijn fractie scherpe kritiek uiten aan het adres van de minister van Volksgezondheid. Maar nadat premier Kok de harde motie van de oppositie „met de grootst mogelijke klem” had ontraden, kwam Van Gijzel binnen zijn fractie alleen te staan. Commissielid Oudkerk en hij waren de enige twee PvdA-kamerleden die voor de motie stemden.

Kok noemde de motie waarin het beleid van mevrouw Borst wordt veroordeeld „een politieke slag in het gezicht van de minister van Volksgezondheid.” De minister-president ontraadde overigens ook een harde oppositiemotie waarin minister Jorritsma wordt veroordeeld vanwege het onjuist en onvolledig informeren van de Tweede Kamer, waarop ook die motie werd verworpen.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Melkert heeft zijn partij zich laten overtuigen door de „stevige verdediging” van minister Borst. Hij betreurt het dat Van Gijzel een andere lijn heeft gekozen en heeft tijdens het debat ook geprobeerd commissielid Oudkerk te winnen voor de lijn die de fractie uiteindelijk volgde.

Oudkerk was daarvoor echter beslist niet te porren. „Ik zou een dissident van mijn geweten zijn geweest als ik nu met de rest van mijn fractie had meegestemd”, zei hij na afloop van het debat. Als vice-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie toonde hij zich zwaar aangeslagen over de uitkomst van het debat. „Het is een debat van coalitie tegen oppositie geworden en daar begrijpen de mensen in de Bijlmer geen bal van.”

Ook commissievoorzitter Meijer (CDA) is teleurgesteld over de uitkomst van het debat. „Het is erg jammer dat de coalitiepartijen alleen maar naar de toekomst willen kijken”, vindt hij. „Dat is niet mijn idee van een overheid die functioneert in dienst van de samenleving.”

„Opgelucht”
Minister Borst toonde zich na afloop van het debat „opgelucht.” Ze zei er begrip voor te hebben dat de kamerleden Oudkerk (PvdA) en Augusteijn (D66), beiden lid van de enquêtecommissie, geen afstand hadden kunnen nemen van de conclusies en anders stemden dan hun fracties. „En Van Gijzel, tja, Van Gijzel is een geval apart”, aldus Borst.

Ook premier Kok zei tevreden te zijn over het verloop van het debat. Volgens de minister-president heeft er een eerlijke vorm van hoor en wederhoor plaatsgehad. „Natuurlijk ziet de oppositie graag koppen rollen, maar waarom zouden bewindslieden het veld moeten ruimen die samen vorm willen geven aan de toekomst?”

De linkse partijen GroenLinks en SP lopen te hoop tegen de „ommezwaai” van de PvdA-fractie. „Alleen PvdA-kamerlid Van Gijzel heeft het debat tot het einde toe op inhoudelijke gronden gevoerd”, aldus fractieleider Rosenmöller van GroenLinks.

Gematigder
Als alternatief voor de harde moties van de oppositie lanceerde PvdA-fractieleider Melkert namens zijn fractie wel een andere, veel gematigder, kameruitspraak. De motie werd aangenomen door PvdA, VVD en D66.

Op initiatief van PvdA-kamerlid Van Gijzel werd een motie aangenomen die het kabinet oproept om te komen met een speciaal noodfonds voor Bijlmerslachtoffers.

In totaal zeven ministers hebben gisteren in de Tweede Kamer meer dan tien uur het woord gevoerd om hun Bijlmeroptreden te verdedigen. Minister Borst was het langst aan het woord en wist het overgrote deel van de PvdA te overtuigen.