Voorpagina

„Excuus voor ingrijpen in Joegoslavië”

Belgrado tegen troepen
NAVO in Macedonië

BELGRADO – De Joegoslavische regering is fel tegen de stationering in Macedonië van NAVO-troepen die de OVSE-waarnemers in Kosovo moeten beschermen en eventueel evacueren.

De zaakgelastigde van Macedonië moest gisteren op het matje komen om een brief in ontvangst te nemen waarin de regering van president Milosevic zegt zich „energiek” te verzetten tegen de komst van de zogenoemde Rapid Reaction Force.

Volgens de Servische staatstelevisie, die melding maakte van de demarche van de regering, zijn de waarnemers in Kosovo alleen maar een excuus voor de NAVO om gewapenderhand in te grijpen in Joegoslavië.

Nederland heeft zich bereid verklaard voor deze troepenmacht, die de tweeduizend ongewapende waarnemers moet beschermen, vijftig tot honderd man te leveren als de NAVO een goed uitgewerkt veiligheidsplan op tafel kan leggen. De waarnemers moeten de uitvoering controleren van het akkoord dat de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke in oktober sloot met Milosevic.

Belgrado vindt dat de belangen van Joegoslavië en Macedonië worden geschaad als de regering in Skopje toestaat dat er vanaf haar grondgebied wat voor militaire acties dan ook tegen Joegoslavië plaatshebben. Bovendien is een dergelijke troepenstationering volgens Belgrado in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties, de bepalingen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en met het internationaal recht.

Besprekingen
Intussen heeft de Servische president Milan Milutinovic de Albanese politieke leiders in Kosovo gisteren uitgenodigd voor besprekingen in Pristina, aanstaande woensdag, in aanwezigheid van buitenlandse vertegenwoordigers.

Milutinovic vroeg de speciale Amerikaanse gezant voor Joegoslavië Christopher Hill, alsmede de Russische, Chinese en Oostenrijkse ambassadeurs bij het overleg aanwezig te zijn, aldus een communiqué dat in Belgrado is uitgegeven. Oostenrijk is thans voorzitter van de Europese Unie.

De voorwaarden voor directe besprekingen tussen Belgrado en de Kosovaren om een oplossing te vinden voor het probleem in Kosovo zijn aanwezig, zo staat in de verklaring.

De Servische en Albanese onderhandelaars hebben elkaar slechts één keer ontmoet, afgelopen mei. Sindsdien hebben de Kosovaren alle voorstellen voor verdere besprekingen afgewezen. Zij eisen dat Belgrado eerst zijn troepen uit de provincie terugtrekt. Door de strijd tussen Servische troepen en het Kosovo Bevrijdingsleger UCK is een kwart miljoen mensen in Kosovo op de vlucht geslagen.