Voorpagina

Vice-president Gore belooft meer soepelheid

VS liggen dwars op
klimaattop Kyoto

Van een onzer verslaggevers
KYOTO – De Verenigde Staten willen voorlopig niet meewerken aan een beperking van de uitstoot van broeikasgassen in de volgende eeuw. Dat valt op te maken uit de speech die vice-president Al Gore vanmorgen uitsprak op de wereldklimaattop in Kyoto (Japan).

Milieuorganisaties hebben agressief gereageerd op zijn woorden. Gore zei wel dat hij zijn ambtenaren opdracht heeft gegeven zich soepel op te stellen in de onderhandelingen die de komende dagen tot een akkoord moeten leiden.

In Kyoto vergaderen deze week ministers en staatshoofden uit 160 landen. Zij willen uiterlijk woensdag een klimaatverdrag ondertekenen. Doel daarvan is te komen tot een beperking van de uitstoot van broeikasgassen, om mogelijke klimaatverandering te voorkomen. Gore sprak in een gloedvol betoog tegenover ruim 2000 delegatieleden zijn bezorgdheid uit over het huidige klimaat op aarde, maar hij deed geen concrete toezeggingen om de luchtvervuiling in de VS te beperken. Wel zei hij: „Als we nu niet ingrijpen zijn de menselijke gevolgen en de economische kosten niet voor te stellen. Meer grote overstromingen en droogten. Ziekten en plagen verspreiden zich over nieuwe gebieden. Misoogsten en hongersnoden. Smeltende gletsjers, zwaardere stormen en een stijgende zeespiegel. Onze fundamentele uitdaging nu is om uit te vinden hoe we het gedrag kunnen veranderen dat die problemen veroorzaakt. Dat vereist nederigheid, want de geestelijke wortels van onze crisis zijn trots en een gebrek aan begrip en respect voor onze banden met Gods aarde en elkaar ”, aldus de Amerikaanse vice-president.

Geen boodschap
De boodschap waarop iedereen in Kyoto zit te wachten, bracht Gore echter niet mee. Vrijwel alle klimaatonderhandelaars die de afgelopen week voorbereidende onderhandelingen hebben gevoerd voor het tot stand te brengen klimaatverdrag, hoopten op de toezegging dat ook de Verenigde Staten de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk met een zeker percentage wil beperken. Amerika is de grootste producent van het belangrijkste broeikasgas kooldioxide.

Maar Gore biedt voorlopig niet meer aan dan „een sterke verplichting voor een krachtige, bindende doelstelling om onze uitstoot te beperken met bijna 30 procent van wat het anders zou zijn ”. Waarnemers houden het erop dat hij 30 procent vermindering in het jaar 2010 bedoelt. Gore verklaarde zo'n doelstelling nog nauwelijks van andere landen gehoord te hebben. Hij voegde er nog aan toe: „Het is hier noodzaak om te doen wat we beloven, meer dan te beloven wat we niet kunnen ”.

Brandhout
Vooral de niet-gouvernementele organisaties (ngo's), zoals het Wereld Natuurfonds(WNF) en Greenpeace, reageerden onmiddellijk zeer geagiteerd op Gores toespraak. Drs. Sible Schöne, de Nederlandse manager klimaatprogramma van het WNF, vindt het Amerikaanse standpunt „brandhout, ongelofelijk en onverantwoord ”. „Het is net als beloven dat ik aan de lijn zal doen en dan na een bepaalde periode triomfantelijk roepen dat ik niet dikker ben geworden ”, aldus een gezette Amerikaanse collega van Schöne.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten riep de Luxemburgse woordvoerder namens de Europese Unie (EU) de vergadering op om te komen tot een echte beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De EU wil voor alle geïndustrialiseerde landen een vermindering van „minstens 7,5 procent in 2005 en 15 procent in het jaar 2010 ten opzichte van de uitstoot in 1990 ”.

Minister De Boer (VROM) steunt dat Europese standpunt en verklaarde vandaag in Kyoto: „We moeten nu handelen. Niet later, niet overmorgen, niet morgen, maar vandaag. Hier in Kyoto ”.