Voorpagina18 september 2001

Bush zet alles op alles om terrorist te pakken te krijgen

Bin Laden „dood of levend”

Van onze correspondent
NEW YORK – President Bush zei gisteren tijdens een bezoek aan het ministerie van Defensie (Pentagon) in Washington dat de VS alles op alles zullen zetten om de Saudische terroristenleider Osama bin Laden voor zijn rechters te brengen. Hij refereerde hierbij aan oude opsporingsberichten uit de Amerikaanse geschiedenis, waarbij beloningen werden uitgeloofd om verdachten „dood of levend” over te dragen.

Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer benadrukte later dat de president „serieus” was geweest in zijn formulering en „geen speelse uitdrukking” had gebruikt. Ondanks deze harde taal ziet het er voorlopig niet naar uit dat de VS Osama bin Laden zomaar uitgeleverd krijgen. Het verzoek daartoe, waarin gisteren werd bemiddeld door Pakistan, werd door het Taliban-regime in Kabul namelijk rondweg afgewezen. Dit is nog geen definitief „njet”, want Kabul heeft voor vandaag een zogeheten ”raad van geestelijken” bij elkaar geroepen die over de zaak moet beslissen. Het is de Amerikanen niet duidelijk of het hier om een formele procedure gaat, of dat het Taliban-regime alleen maar tijd wil rekken om Bin Laden de kans te geven een goed heenkomen te zoeken.

De machthebbers in Afghanistan lijken intussen bepaald niet van zins ook maar een duimbreed toe te geven aan de druk om Bin Laden uit te leveren. De Taliban zouden zelfs een heilige oorlog tegen de VS hebben uitgeroepen. „Ik wil mijn volk laten weten dat onze jihad tegen de Amerikanen formeel wordt hervat”, zei plaatsvervangend voorzitter mullah Mohammad Hasan Akhond van de Taliban-ministerraad in een toespraak die gisteravond laat is uitgezonden op de staatsradio en die door de BBC werd opgevangen. Later ontstond er verwarring over de interpretatie van deze oorlogsverklaring en werd deze min of meer weer afgezwakt.

Schuldigen vinden
Na zijn bezoek aan het Pentagon begaf president Bush zich naar het grootste moslimcentrum in Washington. Daar herhaalde hij zijn belofte dat hij de schuldigen zou vinden, maar tegelijkertijd benadrukte hij dat men onderscheid moet maken tussen de terroristen van vorige week en gewone Amerikaanse moslims. „Terreur heeft niets te maken met het ware moslimgeloof”, aldus Bush. Amerikanen die dezer dagen moslims bedreigen en moskeeën aanvallen, moeten zich volgens hem schamen. „Mensen die zo hun frustraties uitleven, gaan in tegen de fundamenten van onze vrije en democratische cultuur”, aldus Bush. De regering wil het hier niet bij mooie woorden laten. De nieuwe FBI-directeur, Robert Müller, maakte bekend dat zijn organisatie veertig incidenten tegen moslims of moslimgemeenschappen onderzoekt.

Osama bin Laden blijft voor de Amerikaanse regering verdachte nummer één, maar Bush waarschuwde dat de strijd tegen het terrorisme niet is afgelopen als deze Saudische terroristenleider ooit wordt gevat. „Er zijn meer terroristen en het zal de nodige tijd vergen om hen te volgen, te vervolgen en uit te schakelen. Wij zullen deze oorlog winnen, maar niet zonder daarvoor een prijs te betalen”, aldus de president. Hij bereidde zijn landgenoten hiermee duidelijk voor op eigen slachtoffers in de strijd tegen wat hij eerder het „nieuwe kwaad” noemde.

Voor die strijd worden op korte termijn 35.000 militaire reservisten opgeroepen, die worden ingezet bij de bescherming van Amerika's grenzen, van de havens en van het luchtruim. Verder bereidt het Pentagon plannen voor tegen terreurgroepen en tegen landen die deze groepen steunen. Bij de uitvoering van deze plannen zal extreme geheimhouding betracht worden. „Wij zullen niets bekendmaken over onze plannen, want ik wil voorkomen dat de mannen en vrouwen die het Amerikaanse uniform dragen op enigerlei wijze in gevaar worden gebracht”, aldus Bush.

Coalitie
Intussen werkt Washington hard aan het smeden van een internationale coalitie van landen die zich gezamenlijk engageren tot een harde strijd tegen het internationale terrorisme, waarbij eerst en vooral gedacht wordt aan de ontmanteling van Bin Ladens al-Qaeda-netwerk. Dit onderwerp staat boven aan de agenda bij het bezoek van Frankrijks president Jacques Chirac, die vandaag een solidariteitsbezoek aan Washington brengt. Donderdag wordt de Britse premier Tony Blair verwacht. Bush hoopt dat beide heren in Europa hun invloed zullen doen gelden om de Europese bondgenoten aan zijn zijde te krijgen.

Morgen arriveert de nieuwe Indonesische president Megawati Sukarnoputri in Washington. Dit is een belangrijk bezoek, want zij bestuurt 's werelds volkrijkste moslimstaat.

Bush heeft ook met een groot aantal Arabische leiders getelefoneerd. Ten slotte probeert hij landen als Pakistan en India aan zijn zijde te krijgen. Deze landen heeft hij eventueel nodig als de VS mochten besluiten militair in actie te komen tegen Afghanistan.