Voorpagina15 september 2001

Positie overheid zou sterker worden

Netelenbos: Schiphol
spoedig privatiseren

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft gisteren een klemmend beroep gedaan op de Tweede Kamer om nog deze kabinetsperiode in te stemmen met de privatisering van Schiphol. „Het is onverstandig de kapitaalbehoefte van het bedrijf niet te honoreren”, aldus Netelenbos.

Haar eigen partij, de PvdA, vindt dat Schiphol voorlopig niet naar de beurs moet. Kamerlid Van Gijzel verklaarde donderdag dat dat voor de verkiezingen in mei volgend jaar niet zal lukken.

Hij is van mening dat alleen het bedrijf Schiphol baat heeft bij privatisering. Als de staat de nationale luchthaven loslaat, gaat dat ten koste van de belangrijke betekenis van Schiphol voor de hele Nederlandse economie, vindt het PvdA-kamerlid. Gebruikers van de luchthaven zouden te maken krijgen met prijsverhogingen. „Rendement en winst mogen niet het doel zijn”, aldus Van Gijzel. Met het CDA en GroenLinks is er een kamermeerderheid tegen de beursgang.

Sterke positie
Netelenbos verwerpt de argumenten van Van Gijzel. Ze vindt juist dat de voorwaarden voor de privatisering garanderen dat de overheid een sterke positie krijgt. Die stellen haar in staat in te grijpen als Schiphol het macro-economische belang uit het oog verliest. Zo kan ze de directie bij grove nalatigheid vervangen en zal de Nederlandse Mededingingsautoriteit erop toezien dat de tarieven niet de pan uit rijzen. Ook komt de grond in eigendom van de staat. Het is volgens de minister een misvatting dat ze in de huidige situatie als grootaandeelhouder (75,8 procent) veel inlvoed op het bedrijf kan uitoefenen. „In de nieuwe situatie heb ik meer te vertellen dan nu.”

Op 7 oktober debatteert de Tweede Kamer met Netelenbos over de privatisering. De bewindsvrouw liet doorschemeren te hopen dat Van Gijzel in zijn fractie geen steun krijgt voor zijn harde lijn. „Kamerlid Crone heeft de wijze waarop ik Schiphol wil privatiseren, onlangs een schoolvoorbeeld genoemd van de manier waarop alle privatiseringen plaats zouden moeten vinden. Dat compliment steek ik graag in mijn zak. Zoiets geeft de burger moed”, aldus Netelenbos. Crone is financieel woordvoerder van de PvdA.

De komende weken zal moeten blijken welke betekenis het heeft dat de PvdA-woordvoerder over Schiphol, Van Gijzel, daar anders over denkt. Van Gijzel trapte samen met het CDA en GroenLinks voor het zomerreces al op de rem.

Geen verweer
Aanvankelijk had een deel van de PvdA-fractie moeite met Van Gijzels opstelling. Maar die bezwaren lijken in de zomer verdwenen. Volgens veel fractiegenoten had het ministerie geen overtuigend verweer tegen Van Gijzels argumenten tegen de privatisering.

Schiphol-directeur G. Cerfontaine wil zijn bedrijf zo snel mogelijk naar de beurs brengen. Alleen dan kan de luchthaven volgens hem samenwerkingsverbanden aangaan met andere luchthavens. Dat is nodig om in de internationale concurrentiestrijd het hoofd boven water te houden. Cerfontaine noemde eerder uitstel tot na de verkiezingen in mei volgend jaar dramatisch.

De aandelen Schiphol zijn in handen van de overheid: 75,8 procent van het Rijk, 21,8 procent van Amsterdam en 2,4 procent van Rotterdam.