Voorpagina13 september 2001

Theoloog Raheb: Palestijnen begrijpen lijden Amerikanen goed

Rouw en verdriet in Israël

Van onze correspondent
JERUZALEM – Palestijnen begrijpen de pijn van de Amerikanen goed, omdat ze soortgelijke ervaringen hebben onder Israël. Dat zegt de Palestijnse theoloog en voorganger van de lutherse kerk in Bethlehem, dr. Mitri Raheb.

„Wij weten wat het betekent als politieke leiders het doelwit zijn en niet veilig in hun kantoren kunnen zitten”, aldus Raheb in een rondschrijven. „We begrijpen wat het betekent als vliegtuigen het veiligheidshoofdkwartier aanvallen. Wij weten hoe het voelt als de ruggengraat van de economie wordt aangevallen.” Raheb wil echter geen vergelijking trekken tussen het lijden van de Amerikanen en dat van de Palestijnen, want elk soort lijden is uniek.

Raheb haalt fel uit naar de media vanwege het tonen van beelden van feestvierende Palestijnen. Het gaat volgens hem slechts om „een paar Palestijnen” en niet om het hele volk. „Wij geloven dat de media vooringenomen zijn en ernaar streven het Palestijnse volk te dehumaniseren”, aldus Raheb. De media volgen volgens hem de logica van de terroristen, die er ook naar streven onschuldigen te straffen. Hij vraagt zich af hoe het komt dat de Palestijnen eerder tot de daders dan tot de slachtoffers worden gerekend.

Raheb biedt in zijn brief ook condoleances aan. Palestijnse christenen voelen „diepe rouw en echt verdriet” over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De Palestijnse kerk houdt belangrijke betrekkingen met Amerikaanse christenen in de Verenigde Staten.

Gruwelijk
De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Michel Sabbah, spreekt in een condoleancebrief aan de Amerikaanse consul-generaal over „gruwelijke daden van terrorisme.” De brief is ook verzonden aan de Amerikaanse bisschoppenconferentie en aan president George Bush.

Raed Abusahlia, secretaris van het Latijnse patriarchaat in Jeruzalem, zegt dat hij niet gelooft dat er Arabieren, moslims of Palestijnse terroristen achter de aanslag zitten. „Wij zijn diep geschokt en bedroefd over deze catastrofe. Wij veroordelen elke soort van geweld en terreur”, aldus Abusahlia. Hij gaf toe dat er onder sommige Palestijnen vreugde was over de aanslagen. Deze reactie van boosheid en haat moet volgens hem verklaard worden uit Amerika's „onvoorwaardelijke steun aan de staat Israël.”

Fundamentalisme
De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem waarschuwt in een verklaring voor het gevaar van islamitisch fundamentalisme. „Deze groeiende tak van islam ziet zowel Israël als het Westen als een boosaardige vijand en predikt dat alle moslims terug moeten keren naar de basis van hun geloof om de gunst van Allah te winnen, zodat de afvallige christelijke en Joodse naties in een jihad of heilige oorlog verslagen kunnen worden.”

Als blijkt dat de Verenigde Staten zich distantiëren van Israël, zal dat door moslimextremisten beschouwd worden als een overwinning. „Het kwetsbaarder maken van Israël en Jeruzalem zal de radicale moslims aanmoedigen in hun ambities de wereld te veroveren”, zo waarschuwt de ambassade.

De sefardische opperrabbijn van Israël, Eliyahu Bakshi-Doron, roept islamitische geestelijken op zelfmoordbombardementen te verbieden en zelfmoordenaars niet langer martelaren te noemen. Arabische leiders die de tragedie hebben veroordeeld, moeten volgens hem moslimgeestelijken oproepen de massa-aanvallen te verbieden.