Voorpagina13 september 2001

Honderden reizigers zoek of gestrand

Calamiteitenfonds stelt
reizigers schadeloos

RIJSWIJK – Het Calamiteitenfonds gaat reizigers schadeloosstellen die direct zijn gedupeerd door de aanslagen in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen die zouden vertrekken naar Noord-Amerika en Canada, die onderweg waren of die in de landen vastzitten.


Dat heeft de Stichting Calamiteitenfonds Reizen gisteren bekendgemaakt. Alleen gedupeerden die hebben geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het fonds, hebben recht op de schadeloosstelling. Het fonds bekijkt per melding welke kosten het gaat vergoeden.

„Op het moment bekijken we alles van dag tot dag. Verzoeken om schadevergoeding zullen we van geval tot geval bekijken”, zegt een woordvoerder. Of de extra's die vaak bij een reis worden geboekt, zoals de huur van een auto of camper, ook vergoed worden, is niet bekend.

Het Verbond van Verzekeraars heeft gisteren laten weten dat verzekeraars „ruimhartig” zullen omgaan met de vergoeding van extra verblijfkosten die reizigers door de rampsituatie maken. Voorwaarde is dat die niet onder de regeling van het Calamiteitenfonds vallen. Normaal gesproken zijn dergelijke kosten helemaal niet gedekt door een reisverzekering. Reizigers kunnen hun reisverzekering ook zonder kosten verlengen als dat nodig is en annuleringsverzekeringen voor geschrapte vluchten kunnen worden teruggestort.

De ANWB Alarmcentrale is dinsdagavond en de daarop volgende nacht iets vaker dan normaal gebeld. De ANWB kan voorlopig nog niet anders adviseren dan de situatie af te wachten. Familieleden in Nederland die naar de alarmcentrale belden, worden doorverwezen naar het landelijke informatienummer 0800-1205.

Niets vernomen
Reisorganisatie Travel Unie Nederland heeft nog steeds niets vernomen van ongeveer 300 reizigers die op het moment van de aanslagen mogelijk in New York verbleven. Ongeveer 1000 Nederlanders hadden bij Travel Unie een reis naar de stad geboekt.

Meer dan 500 overwegend Nederlandse passagiers die vanaf Schiphol met Martinair naar Amerika waren gevlogen, zitten al ruim een etmaal vast in Canada en Costa Rica.