Voorpagina | 12 september 2001 |
Osama bin Laden: jeugdheldRIJSWIJK Osama bin Laden. Geen enkele aanslag op Amerikaanse doelen waar ook ter wereld heeft plaats zonder dat minstens één Amerikaanse overheidsfunctionaris de naam Osama bin Laden in de mond neemt. Naar aanleiding van de aanslagen van gisteren wordt zijn naam veelvuldig genoemd. |
|
Bin Laden wordt door de VS verantwoordelijk gehouden voor onder meer aanslagen op het World Trade Centre in New York in 1993, op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998 en voor de aanslag op een Amerikaans marineschip eerder dit jaar in Jemen. Moskou, dat samen met de Verenigde Staten de jongste resolutie in de Veiligheidsraad propageerde, ziet de hand van de Saoedische banneling in de seperatistische strijd van de opstandige Tsjetsjenen. Of al deze beschuldigingen hard gemaakt kunnen worden, is tot dusver onduidelijk. Zijn verblijfplaats is niet bekend, al wordt vermoed dat hij in Afhanistan woont.
Geboren uit Jemenitische ouders in Saoedi-Arabië, verliet Bin Laden zijn geboorteland om in Afghanistan te vechten tegen de ingevallen Sowjetsoldaten. De opstand werd financieel ondersteund door Saoedi-Arabië, Pakistan en de VS. Bin Laden kreeg destijds uitgerekend van de Amerikaanse CIA een training.
De steenrijke en zeer strijdbare Bin Laden, afkomstig uit een familie van bouwmagnaten, richtte in Afghanistan de Maktab al-Khidimat (MAK) op. Deze organisatie rekrutreerde strijders en wapentuig uit de hele wereld om de Afghaanse opstand tegen de Russen te kunnen volhouden. Naar eigen zeggen duizenden Egyptenaren, Libanezen, Turken en anderen schoten Osama en de Afghaanse moslimbroeders te hulp.
Na het vertrek van de Russen uit Afghanistan richtte Bin Laden zijn pijlen op de zo gehate kapitalistische Verenigde Staten en hun bondgenoten in het Midden-Oosten. Hij keerde terug naar Saoedi-Arabië, maar werd in 1991 het land uitgezet wegens 'staatsondermijnende' activiteiten.
Vijf jaar lang verbleef hij in Sudan, maar onder Amerikaanse druk moest hij ook daar zijn koffers pakken. Afghanistan werd zijn nieuwe 'werkplaats' vol moderne communicatieapparatuur, van waaruit hij volgens de Amerikanen het internationale terrorisme voluit ondersteunt. Amerikanen bombardeerden met kruisraketten enkele jaren geleden al vermeende trainingsbases van Bin Laden in Afghanistan, maar verslagen lijkt de Saoediër nog allerminst.
De in Afghanistan regerende Taliban legden hem eind vorig jaar onder zware internationale druk restricties op. Zo zijn hem communicatiemiddelen afgenomen en mag hij geen interviews meer geven. In januari waren er geluiden dat Bin Laden ook in Europa actief is.
Nadat in mei vier van zijn aanhangers in New York werden veroordeeld wegens samenzwering, waarschuwden de VS alle Amerikanen in het buitenland extra voorzichtig te zijn. In juni meldde een Amerikaanse tv-journalist, die zei Bin Laden te hebben gesproken, dat er binnenkort 'een zware aanslag' zou volgen tegen Amerikaanse en Israëlische doelen.
Bin Laden was vermoedelijk ook betrokken bij de aanslag vorig jaar oktober op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen, waarbij zeventien soldaten omkwamen. Dit voorjaar toonde de miljardair zich ingenomen met het verloren gaan van de Amerikaanse oorlogsbodem, maar hij ontkende elke betrokkenheid.
Bin Laden leidt nu noodgedwongen een teruggetrokken leven. Hij vertoont zich zelden in het openbaar. Mensen die hem ooit spraken, omschrijven hem als rustig en zelfs verlegen. Sommige onderzoekers menen dat Bin Laden weliswaar gevaarlijk is, maar een leider van een grote organisatie zou hij niet zijn, eerder een schakel in een netwerk van terroristische cellen.