Voorpagina12 september 2001

Kerken in Nederland roepen op tot gebed en bezinning

Een ernstige boodschap voor de wereld

Van onze kerkredactie
APELDOORN – Woordvoerders van de kerken in Nederland reageren diep geschokt op de ramp die de Verenigde Staten gistermiddag trof. „Woorden schieten tekort.” En: „Het is tijd voor bezinning.” De kerken roepen op tot gebed voor de nabestaanden.

Ds. J. Plantinga, preses van de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken, kan het gebeurde eigenlijk niet onder woorden brengen. „Onbeschrijflijk. Het doet je denken aan wat er in het boek Openbaring staat. Afschuwelijk. Onvoorstelbaar.” Ook bij zijn catechisanten is het bericht diep ingeslagen. „Het was gisteravond hét gesprek.” Eén ding is voor hem duidelijk. „Wat in het boek Openbaring staat, komt steeds dichterbij.” De predikant uit Groningen hoopt daaruit zondag ook te preken.

„Gelukkig staat er Iemand boven. De troon van God is in de hemel. Hij regeert. De Heere Jezus zegt: Als nu deze dingen beginnen te geschieden, zo ziet omhoog, en heft uw hoofden opwaarts. Maar op het moment dat je zo'n aanslag ziet, denk je aan al die mensen. Dan schieten woorden tekort. Laten we veel bidden voor mensen die zo veel verliezen hebben te lijden. Laten we woorden van troost doorgeven.”

Krant
Ds. D. Monster, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Barneveld, werd bepaald bij Psalm 119:120: „Het haar mijns vleses is ten berge gerezen van verschrikking voor U, en ik heb gevreesd voor Uw oordelen.” „Wat staat ons nog te wachten? De antichrist maakt zich steeds meer op en de zonden van land en volk en de kerk roepen om wraak en vergelding. Het is een zeer ernstige boodschap voor geheel de wereld.”

Ds. Monster ziet de aanslagen in het verlengde van de zelfmoordaanslagen in het Midden-Oosten. „Ik moest vanmorgen denken aan de woorden van ds. E. du Marchie van Voorthuysen, die zei dat Israël de klok van heel het wereldgebeuren is. We moeten de krant lezen in het licht van Gods Woord. Ik vrees soms dat er in het Midden-Oosten nog vreselijker dingen zullen gebeuren dan wat we nu in Amerika zien. Het gebeuren is een ernstige waarschuwing voor de gehele wereld: als de Heere komt, wie dan zal bestaan?”

Bidstonden
Een woordvoerster van de American Protestant Church of The Hague kan nog niet zeggen hoeveel mensen in de gemeente precies betrokken zijn bij de ramp in Amerika. „We zijn bezig een dienst te beleggen om te bidden voor de getroffenen. Dan zullen we ook kunnen nagaan welke gemeenteleden slachtoffers onder hun familie hebben. We vermoeden dat het gaat om heel veel families.” De gemeente, die voor een deel bestaat uit Amerikaanse diplomaten in Nederland, telt zo'n 750 leden.

Ds. C. Vogelaar, predikant van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) in Grand Rapids, die in Nederland aanwezig is in verband met de synode van de Gereformeerde Gemeenten, wijst erop dat uit deze aanslagen een „ontzaglijke haat” tegen Amerika spreekt. „De Heere spreekt erin. Evenals andere landen zijn ook de Verenigde Staten op de verkeerde weg en zijn wij van de Heere afgeweken. We waren erg blij met de uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten en zijn nu erg begaan met de president van ons land. Dat er veel gebed voor hem mag zijn en dat God in het algemeen de wereldleiders wijsheid moge geven.”

In verschillende gemeenten van de NRC worden deze week bidstonden belegd. „We leven allemaal in angst en tot Wie zullen we anders heengaan? Laten we hopen dat er voor land en volk iets goeds uit mag voortkomen. Het is een noodsituatie waarvan iedereen onder de indruk is. Maar dit is misschien nog maar het begin. God gaat Zijn weg en dan komt het erop aan of wij geborgen zijn in de schuilplaats des Allerhoogsten. We leven in grote spanningen, maar er is er Eén Die het grote wereldgebeuren in Zijn hand heeft. Ik geloof zeker ook dat deze aanslagen te maken hebben met het volk Israël. Laat er dan ook vooral gebed voor dit volk zijn.”

Kwetsbaar
L. M. P. Scholten, lid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, wijst erop hoe kwetsbaar de westerse samenleving is. „Ik moest vanmorgen denken aan de woorden in Psalm 9: Laat de heidenen weten dat ze mensen zijn. Allerlei defensiesystemen werken kennelijk niet. Uiteindelijk moeten we zeggen dat de Rechter voor de deur staat. Dat geldt ons allemaal. Het is de roep ”Maranatha” die uit dit gebeuren tot ons spreekt.”

Verder hoopt hij dat de verantwoordelijke mensen in de regering de wijsheid ontvangen om juist te handelen. „Ik kan me goed voorstellen dat vanuit een algemeen menselijke eigenschap van godsbesef mensen tot gebed komen en de vraag opkomt: Wie ben ik om nu goede beslissingen te nemen?”

Voor dr. B. Plaisier, scriba van de SoW-kerken, heeft het kwaad op een verschrikkelijke manier een gezicht gekregen nu duizenden onschuldigen zijn omgekomen. „Amerika is getroffen in dat wat zijn kracht is en leek te zijn: vrijheid, democratie, economie, militaire macht en zijn grote kapitaal: mensen die aan het werk zijn. Het is in feite oorlog wat er gebeurt.”

Ook volgens de SoW-scriba zijn we weer bepaald bij het feit hoe ongelooflijk kwetsbaar we als mens en maatschappij zijn. „En het doet ons beseffen dat de maatschappij waarop wij ons beroemen en waaraan we zekerheid ontlenen, zeker zo kwetsbaar is als die van primitieve samenlevingen. Het lukt ons niet onszelf tegen het kwaad te verweren. Er blijven kwetsbare plekken.”

Bezinning
Het is volgens ds. Plaisier nu tijd voor bezinning. „In wat voor wereld leven wij?” Hij stelt dat de schuldigen gestraft moeten worden, maar roept tegelijk op tot zelfbeheersing. „We zijn nu heel gauw geneigd naar één bepaalde persoon of religie te wijzen. Ik heb al horen zeggen: Dit is nu het ware gezicht van de islam.” Daarmee moeten we oppassen, vindt hij. „En we moeten er ook voor uitkijken direct te wijzen naar het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Nogmaals: de schuldigen moet gestraft worden. Maar we moeten ook bidden dat dat op een waardige wijze gebeurt. En dat wij niet van de weeromstuit andere onschuldigen gaan treffen.”

Naast de vele gebeden die er zijn –„daarvan ben ik overtuigd”– brengen de SoW-kerken condoleances over aan de zusterkerken in Amerika. In het Landelijk Dienstencentrum zou vandaag worden nagedacht over de vraag hoe de gemeenten te begeleiden op weg naar de zondag. „Misschien komt er een brief met voorbeelden van gebeden.” De Raad van Kerken vergaderde vanmorgen over een gezamenlijke reactie.