Voorpagina12 september 2001

Pistolen en bloemen voor de deur

Door R. Pasterkamp
DEN HAAG – Onmiddellijk na de aanslagen in New York en Washington zijn rond Amerikaanse posten over de hele wereld extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Ook in Den Haag. Behalve pistolen ook bloemen voor de deur. „Uit medeleven en uit ongeloof.”

De Stars and Stripes, de nationale vlag van de Verenigde Staten, hangt vanmorgen halfstok boven de voordeur van de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag. Met dranghekken en rood-witte linten zijn flinke stukken trottoir afgezet. Politie in burger is volop aanwezig. Onder hun jasjes en truien tekenen de pistolen zich af.

Er liggen bloemen voor de deur van het grote grijze gebouw. Twintig, dertig bossen. Binnen een halfuur komen er zo tien bij. „Ik heb het gevoel dat het moet”, zegt iemand die aan de overkant van de straat kantoor houdt. Een jonge vrouw brengt rozen. „Uit medeleven met de slachtoffers en uit ongeloof.” Stil blijft ze een paar minuten staan, in gedachten verzonken.

De Amerikaan Marco woont in Den Haag en brengt op de fiets een bosje bloemen. Hij heeft geen familie in New York. „Maar onder de 13 miljoen mensen in de stad zitten er altijd wel een paar die je kent.”

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen en werken er ruim 37.000 Amerikanen in Nederland. In Den Haag bevindt zich een grote concentratie. Daar is ook de American School of The Hague gevestigd met ruim 1000 leerlingen. Verder zitten er veel Amerikanen in Brunssum op een regionaal commandocentrum van de NAVO en op de vliegbasis Volkel, waar kernwapens liggen opgeslagen.

Dader
Een Nederlandse ex-medewerker van de ambassade geeft bloemen af aan een bewakingsbeambte. Een sympathiebetuiging, zegt hij. „Op de een of andere manier moeten terroristen altijd Amerika hebben. Dit soort dingen is altijd tegen dit geweldige land gericht, maar raakt de hele wereld.”

Toen hij gisteren de beelden uit New York en Washington zag kon hij zijn ogen niet geloven. „Bij Pearl Harbor (de Japanse aanval op een Amerikaanse marinebasis in december 1941, RP) wisten ze wie de vijand was. Nu heeft de dader nog geen gezicht.”

Uit de ambassade komt een medewerker die de Nederlander begroet. De man is zijn emoties nauwelijks de baas. „De Verenigde Staten zijn de machtigste natie ter wereld”, zegt de ex-medewerker. „Het land zal zijn waardigheid laten zien. Eerst moeten de doden worden begraven, en daarna zal het antwoord komen.”

Een man staart naar de ingang van de ambassade. „Onvoorstelbaar”, mompelt hij. „In juni stond ik nog boven op een van die torens. Ik heb daar de mooiste foto van de hele vakantie gemaakt.”

Dienst
De Amerikaanse en de Engelstalige kerken in Nederland bereiden een gezamenlijke dienst voor in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten. Waar en wanneer deze plaatsheeft, is nog niet bekend. In de American Protestant Church of The Hague werd vanmorgen overleg gepleegd over de dienst. Bij de kerk, die gewoon open is, kwamen diverse telefoontjes binnen van in Nederland wonende Amerikanen.„Iedereen wil te hulp schieten”, aldus een woordvoerster.

De Israëlische ambassade in Den Haag, aan het Buitenhof 47, ging vanmorgen gewoon weer open. Gisteren werd de ambassade gesloten na de aanvallen op de Verenigde Staten. „Het is geen situatie om de deur te sluiten. Er is veel werk te doen, het is een nieuwe realiteit waar we mee om moeten gaan”, laat een persattaché van de ambassade weten.

„Net als alle landen hebben wij ook een rol die we moeten spelen.” Daarmee doelt de woordvoerder op de speciale teams die Israël naar de VS hebben gestuurd om de gevolgen van de aanslag in kaart te brengen.

Hoeveel mensen in het pand werken, wil hij niet zeggen. „Het is een uitgebreide staf”, zegt hij. Op vragen over extra veiligheidsmaatregelen er zijn genomen, gaat de zegsman ook niet in. Voor het gebouw staan wel twee beveiligingsbeambten in burger die regelmatig de vuilnisbakken controleren.