Voorpagina12 september 2001

Herstel in Europa, koersval in Verre Oosten

Aandelenbeurzen
zijn de weg kwijt

Van onze redactie economie
AMSTERDAM – Een gesloten Wall Street betekent verwarring op alle effectenbeurzen. De koersen schoten wereldwijd alle kanten op. Amsterdam ging over tot de orde van de dag. Na een paar uur handelen stond er een winst van 1 procent op de borden. Ook andere Europese beurzen lijken zich te herstellen. In het Verre Oosten lieten koersgemiddelden dalingen zien tot 12 procent.

De beurzen in de VS zijn vandaag –net als gisteren– dichtgebleven. Het gebouw is volgens de New Yorkse burgemeester Giuliani overigens wel „intact.”

De AEX stond vanmorgen bij opening op een verlies van 2 procent. Bijna alle fondsen, op twee na, moesten terug. Rond halfelf sloeg de stemming om en kroop de graadmeter 5,27 punten omhoog naar 455,21 punten. Van de 25 hoofdfondsen stonden er maar acht in de min.

Onder 10.000 punten
De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vandaag in navolging van de Europese beurzen scherp ingezakt onder invloed van de terroristische aanslagen in de VS. De koersgemiddelden lieten dalingen zien tot 12 procent.

Hoofdoorzaak van de koersverliezen is de vrees dat de economische en psychologische gevolgen van de aanslagen de toch al zwakke Amerikaanse economie in een recessie zullen storten. Die zou de rest van de wereld meeslepen.

In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 682,85 punten (6,6 procent) op 9610,10. Daarmee kwam de graadmeter voor het eerst sinds 1984 onder de grens van 10.000 punten. Van de 225 fondsen in de index wist alleen Teikoku Oil winst te boeken. Het bedrijf profiteerde net als Europese oliemaatschappijen gisteren van de forse stijging van de olieprijzen. De koers steeg 8 procent.

Elders in het Verre Oosten was de schade nog groter. De beurs in Zuid-Korea sloot 12 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong stond aan het begin van de middaghandel 10,8 procent in de min en het koersgemiddelde in Singapore was halverwege de dag 8,3 procent lager. De beurs in Australië wist het verlies beperkt te houden tot 4,1 procent.

De beurzen in Thailand, Maleisië en Taiwan bleven dicht om paniekverkopen te voorkomen. De aandelenmarkt in Tokio ging een half uur later open dan normaal en in Zuid-Korea was de handel ingekort tot drie uur.

De monetaire autoriteiten in verscheidene landen in het Verre Oosten lieten vandaag weten te zullen zorgen voor voldoende liquiditeit om de banken en de financiële markten goed te laten functioneren. Het stelsel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve, had gisteren al dezelfde sussende boodschap afgegeven. De vrees bestaat dat burgers massaal geld van de bank gaan halen.

De Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale banken van de Europese Unie staan klaar om ondersteuning te bieden om de financiële markten normaal te laten functioneren. President Duisenberg van de ECB zei dat vandaag in het Europees Parlement. Om 12.30 uur zullen de Belgische minister van Financiën, Reynders, en Europees commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) een gezamenlijke persconferentie geven naar aanleiding van de aanslagen in de VS.

Stemming nerveus
In Europa wordt wel gehandeld. Gisteren lieten de belangrijkste koersgemiddelden daar dalingen zien variërend van 5,7 procent in Londen tot 8,5 procent in Frankfurt. Vanmorgen herstelden de Europese effectenbeurzen zich gedeeltelijk. Aanvankelijk ging het nog wat verder omlaag, maar de koersgemiddelden lieten al snel winst zien. De stemming bleef uiterst nerveus.

Op de beurs in Londen, die gisteren de minste schade opliep, was de FTSE-index rond 10.30 uur 2 procent hoger. In Frankfurt stond de DAX-index 2,1 procent in de plus, terwijl de CAC-index in Parijs 1,5 won. De verliezen gisteren varieerden van 5,7 procent in Londen tot 8,5 procent in Frankfurt.

De verzekeringsmaatschappijen, die gisteren de hardste klappen kregen wegens vrees voor schadeclaims door de aanslagen, wisten wat op te krabbelen. Het omgekeerde gebeurde met de oliefondsen.