Voorpagina12 september 2001

Overal spoedvergaderingen of afgebroken debatten

Wereld reageert vol
afschuw op aanslagen

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – Over de hele wereld is vol afschuw gereageerd op de aanslagen in de Verenigde Staten. Verscheidene regeringen zijn naar aanleiding van de aanslagen in spoedberaad bijeengekomen. Onder meer het Russische, het Franse en het Britse kabinet houden een extra vergadering. De Duitse Bondsdag heeft zijn debatten gisteren afgebroken.

De Europese Unie heeft gisteren een spoedzitting van haar ministers van Buitenlandse Zaken belegd om te bespreken hoe de Verenigde Staten kunnen worden gesteund na de terreuraanslagen op Washington en New York.

Ook de NAVO riep de ambassadeurs van haar negentien lidstaten bijeen om mogelijke maatregelen op veiligheidsgebied te bespreken. De Europese NAVO-bondgenoten namen de gelegenheid waar om solidariteit met de VS te betuigen.

De voorzitter van de EU-Commissie, Romano Prodi, gaf een verklaring uit waarin hij zei dat de Europeanen naast de Verenigde Staten en alle vredelievende mensen op de wereld staan in een veroordeling van het terrorisme. Commissaris Buitenlandse Betrekkingen Chris Patten noemde het duidelijk dat er niet alleen sprake is van „een frontale aanval op de VS, maar ook op alle open en vrije gemeenschappen van de wereld.”

EU-functionarissen zeiden dat de ministers vanmorgen zullen bekijken hoe Europa de VS kan helpen om het hoofd te bieden aan de aanslagen en op welke wijze kan worden geholpen met het onderzoek van de aanslagen. Ook zal dan worden bekeken wat de politieke gevolgen van de gebeurtenissen in de VS kunnen zijn. Veel Europese topfunctionarissen waren in Oekraïne, maar keerden na het vernemen van het dramatische nieuws op korte termijn terug naar Brussel.

Het Belgische leger nam extra veiligheidsmaatregelen bij NAVO-installaties, ofschoon werd erkend dat er geen directe bedreiging van Europese doelen was. De commissaris Humanitaire Hulp van de EU, de Deen Poul Nielson, stelde een bezoek aan Afghanistan uit, waar hij had zullen spreken met Talibanleiders en leden van de oppositionele Noordelijke Alliantie.

Rouw
Ook Italië heeft met afgrijzen gereageerd op de gebeurtenissen in New York en Washington. Op een integraal op alle Italiaanse televisienetten uitgezonden verklaring zei gistermiddag Carlo Azeglio Ciampi: „Italië is in rouw. Deze aanslagen tegen de Verenigde Staten raken de gehele internationale gemeenschap.” Met een van emotie vertrokken gezicht riep de Italiaanse president op om eensgezind te zijn in een antwoord op „deze oorlogshandeling tegen de geciviliseerde wereld.”

Ook Silvio Berlusconi, regeringsleider van Italië, verklaarde in een persoonlijke boodschap aan George Bush dat Italië aan de zijde van de VS staat. „Italië staat hand in hand met de Verenigde Staten in de strijd tegen deze monstrueuze aanvallen.” De paus reageerde vanuit zijn zomerverblijf Castelgandolfo, op 30 kilometer van Rome, verdrietig. In een telegram aan Bush schreef Johannes Paulus II dat hij zou bidden om Gods hulp aan de Amerikaanse president en zijn onderdanen.

Radio Vaticana, de spreekbuis van het Vaticaan, reageerde ongekend fel door de aanvallen als „een terroristisch plan met duivelse bedoelingen” te omschrijven. Het radiostation roept op tot vastberadenheid, maar ook tot vredelievendheid. Enrico Iacchia, directeur van het Centrum van Strategische Studies, wil dat de NAVO-topconferentie in Napels en de conferentie van de FAO in Rome (of elders in Italië), die voor komend najaar staan gepland, worden afgelast. „Wij hebben niet dezelfde veiligheidsstandaarden als de Verenigde Staten, en zelfs zij kunnen niet tegen de efficiënte organisatie van deze terroristen op.”

Tragedie
De Russische president Poetin sprak van een tragedie. De Israëlische minister van Defensie, Ben-Eliezer, toonde zijn medeleven met het Amerikaanse volk. De Britse premier Tony Blair zei erg geschokt te zijn door de aanslagen. Hij noemde het terrorisme de nieuwe plaag van de wereld van vandaag. Blair bracht zijn condoleances over aan president Bush.

President Chirac van Frankrijk is halsoverkop teruggekeerd naar het Elysée in Parijs. Hij was op tweedaags bezoek in Bretagne. „U heeft allemaal gezien wat er zojuist is gebeurd in de Verenigde Staten. Ik verontschuldig me, maar ik moet meteen terug naar Parijs”, aldus de president. „Het Franse volk staat als één man achter de Amerikanen en veroordeelt zonder enige reserve terrorisme waar dan ook in de wereld.”

De Franse premier Jospin en een aantal ministers zijn in spoedberaad bijeengekomen op het Elysée. Zij overleggen over veiligheid en eventuele preventieve maatregelen. Bij de vergadering zijn behalve Jospin de ministers van Transport, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie. De Amerikaanse ambassade in Parijs staat naast het Elysée en wordt inmiddels streng bewaakt.