Voorpagina12 september 2001

Aanslag legt leven op Binnenhof volledig plat

Staatssecretaris Ybema
strandt in Washington

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het nieuws over de reeks terroristische aanslagen op de Amerikaanse doelen was in Den Haag nog maar net bekend geworden, of het legde er het leven volledig plat. Het Binnenhof en het Torentje van Kok werden afgezet. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken strandde in Washington, waar hij net een bezoek bracht.

Ybema zat midden in een discussie over maatschappelijk verantwoord ondernemen toen de veiligheidsdienst binnenstormde. „Het gebouw moest onmiddellijk worden ontruimd”, vertelt Ybema vanuit Washington.

De bewindsman sprak voor ambtenaren en ambassadeurs in een van de vele overheidsgebouwen rond Capitol Hill. „Toen we op straat stonden, hoorden we dat het Pentagon was bestookt en waren er ook speculaties over een aanslag op Capitol Hill. Dan komt alles angstig dichtbij”, aldus Ybema.

De dag begon heel ontspannen. Ybema was om halfnegen Amerikaanse tijd bij het gebouw waar hij zou spreken. „We hebben in de stralende zon lekker rond Capitol Hill gewandeld.” Om tien over negen begon zijn voordracht, die uitmondde in de abrupt onderbroken discussie. Ybema spoedde zich naar zijn auto. „We moesten wegblijven van alle publieke gebouwen, maar het verkeer zat muurvast. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd de Nederlandse ambassade te bereiken”, aldus Ybema. „Er hangt een onwezenlijke sfeer. Het leven is in één klap totaal veranderd.”

Ambassades
Niet alleen het Binnenhof en het Torentje werden beveiligd, ook elders in Den Haag werden direct maatregelen genomen. Extra politie kwam op de been om de ambassades in Den Haag goed in de gaten te houden. De politie sloot ook de Tobias Asserlaan met hekken af. Daar bevindt zich de ambtswoning van de ambassadeur van de Verenigde Staten.

Rond de Amerikaanse ambassade in Den Haag werden eveneens extra beveiligingsmaatregelen genomen. Politieagenten zetten de directe omgeving van het gebouw in het centrum van Den Haag aan het Lange Voorhout af met linten. De toegestroomde journalisten worden niet toegelaten tot de ambassade.

Het ministerie van Defensie nam maatregelen om Amerikaanse militairen en burgers die met defensiezaken te maken hebben „maximaal” te beveiligen. Ook Amerikaanse militaire installaties in Nederland kregen extra beveiliging, zei minister De Grave na afloop van een bijeenkomst in het Defensiecrisisbeheersingscentrum in Den Haag. Daarnaast besloot Defensie zijn eigen vitale militaire installaties extra te bewaken. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld vliegbases en verbindingscentra.

Civiele instanties
Voor de extra beveiliging van civiele instanties in Nederland zei minister De Vries van Binnenlandse Zaken geen aanleiding te zien. Volgens De Vries zal echter niet geschroomd worden een beroep te doen op defensiepersoneel voor de bescherming van civiele objecten als dat later alsnog nodig blijkt.

De Nederlandse diplomatieke posten in de Verenigde Staten blijven voorlopig open. Het Nederlandse consulaat–generaal in het hartje van Manhattan, New York, weigert voorlopig zijn deuren te sluiten. Consul–generaal Bob Hiensch heeft een crisisstaf gevormd om eventuele Nederlandse slachtoffers hulp te bieden.

Ook de Nederlandse ambassade in Washington blijft gewoon open. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen reden om de diplomatieke post te evacueren. De ambassade ligt een behoorlijk eind van het getroffen Pentagon.