Voorpagina31 juli 2001

Dossier Euthanasie

Ministeries beraden zich op kritiek VN

„Euthanasiewet
blijft ongewijzigd”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het is niet waarschijnlijk dat de Nederlandse regering haar nieuwe euthanasiewetgeving gaat aanpassen op grond van de kritiek van het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen bevestigd. Op diverse departementen wordt inmiddels gewerkt aan een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van de wet.

In een rapport over de mensenrechtensituatie in Nederland roept het VN-comité Nederland ertoe op de euthanasiewet, die op 1 januari 2002 van kracht moet worden, te „heroverwegen.” In een interview zaterdag met deze krant benadrukte de voorzitter van het comité, de Indiër Bhagwati, dat daarmee wordt bedoeld dat Nederland de wet aanpast. De wet moet wat het comité betreft sterkere waarborgen krijgen om te voorkomen dat euthanasie ooit routinematig zal worden toegepast.

Het VN-comité kan „aanbevelen, niet opdragen”, zo reageerde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanmorgen. Het ligt volgens hem niet in de lijn der verwachting dat Nederland de nieuwe euthanasiewet aanpast. Hij benadrukte dat de wet op uiterst zorgvuldige wijze tot stand is gekomen. „We gaan niet bij voorbaat uit van een ontsporing van deze wet.”

Op de ministeries van Justitie, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken wordt inmiddels gewerkt aan een document waarin de Nederlandse regering het VN-comité verder uitleg geeft over de euthanasiewet. Daartoe is geen opdracht gegeven door het kabinet, dat overigens vrijwel volledig op vakantie is. Volgens de woordvoerder hoeft dat ook niet, omdat de reactie „inherent is aan het rapport van het VN-comité”, dat om reactie binnen een jaar vraagt. De woordvoerder erkent dat voor de reactie van groot belang is wat het kabinet vindt van de aanbeveling om de wet aan te passen. Het is volgens hem echter „niet waarschijnlijk dat voor die mogelijkheid wordt gekozen.”

Brief
In een gezamenlijke brief aan de vaste kamercommissie van buitenlandse zaken dringen ChristenUnie, SGP en CDA nu aan op een „uitgebreide kabinetsreactie” aan de Tweede Kamer. Gezien de „ernst van de kritiek van een zo belangrijke instantie als het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties” lijkt dat de christelijke fracties een gerechtvaardigde wens. De Kamer zou als geheel direct na het reces om die reactie moeten verzoeken, vinden de christelijke fracties.