Voorpagina26 juni 2001

SGP wil ambtenaren
beschermen met wet

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie zal op korte termijn helderheid verschaffen over Nynke Eringa uit Leeuwarden, de ambtenaar van de burgerlijke stand die met ontslag wordt bedreigd omdat zij weigert homohuwelijken te sluiten. Als de gemeente Leeuwarden halsstarrig blijft, zal de SGP een initiatiefwet indienen om de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren bij wet te regelen.

De christelijke kamerleden Van der Vlies, Van der Staaij en Rouvoet hebben op 15 juni vragen gesteld over het voornemen van de gemeente Leeuwarden mevrouw Eringa vanaf 1 september te ontslaan wanneer zij blijft weigeren homohuwelijken te sluiten. Wanneer Kalsbeek echter de tijd neemt waarover zij volgens de regels beschikt om de vragen te beantwoorden, zullen die antwoorden de Tweede Kamer pas na eind volgende week bereiken. De Kamer gaat dan op reces.

Om dit te voorkomen heeft Van der Vlies gisteren contact gezocht met het ministerie van Justitie en de toezegging gekregen dat Kalsbeek haast zal maken met de beantwoording van de vragen. Zo nodig zal er dus nog voor het begin van het reces over deze zaak gedebatteerd kunnen worden.

Officieus is bekend dat Kalsbeek zelf ook zeer ongelukkig is met de onwelwillende houding van het gemeentebestuur van Leeuwarden. Zij wil er alles aan doen om de gemeente te bewegen tot het nemen van praktische maatregelen, zodat op die manier wordt voorkomen dat mevrouw Eringa homohuwelijken moet bevestigen. Dat is geheel in lijn met eerdere toezeggingen die zowel Kalsbeek als haar voorganger Cohen in de Tweede Kamer heeft gedaan. Wetgeving achtten zij overbodig, maar zij beloofden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten te houden.

Te rooskleurig
Bij de christelijke fracties wordt echter steeds duidelijker dat een beroep op de welwillendheid van gemeentebesturen tegenover gewetensbezwaarde ambtenaren niet werkt en dat de positie van deze ambtenaren wettelijke bescherming verdient. „Het kabinet heeft het klimaat van verdraagzaamheid te rooskleurig ingeschat”, aldus SGP-kamerlid Van der Staaij, die deze week uit Colombia hoopt terug te keren.

Van der Staaij is al bezig met het voorbereiden van een initiatiefwet. CDA en ChristenUnie zullen zich hierbij aansluiten, „omdat men vindt dat Van der Staaij deze zaak bij de behandeling in de Tweede Kamer het nadrukkelijkst aan de orde heeft gesteld en dat hem daarom de eer van dit initiatief toekomt”, aldus een fractiewoordvoerder.

„Wie ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk buiten de deur wil houden, handelt mijns inziens onrechtmatig”, aldus Van der Staaij. De grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van godsdienst schrijft tegemoetkoming aan gewetensbezwaarden voor, vindt hij. „Het rekening houden met de gewetensbezwaren is geen onverplichte welwillendheid, maar wettelijke plicht.”

Onderscheid
Als de initiatiefwet er inderdaad komt, is het nog maar zeer de vraag of een meerderheid in de Tweede Kamer die zal steunen. VVD en PvdA hebben zich al tegen aanpassing van de Wet op het homohuwelijk uitgesproken.

„Ik ben in het geheel geen voorstander van een recht voor gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand”, aldus VVD-kamerlid Vos. „Ik moet er niet aan denken dat ambtenaren zich zo zouden uitspreken over de kwaliteit van een huwelijk.”

PvdA-kamerlid Santi zegt in een eerste reactie ook geen aanpassing te willen. „De taak van een ambtenaar van de burgerlijke stand is huwelijken af te sluiten. Meer niet”, aldus Santi. „Als ambtenaren onderscheid gaan maken, zouden ze bijvoorbeeld ook islamitische huwelijken kunnen weigeren.”

Zie ook:
„Homobed moet weg uit stadhuis van Rotterdam”

Werkgroep biedt steun aan trouwambtenaren