Voorpagina19 juni 2001

Inzamelingsactie voor Macedonië

Albanezen Nederland
helpen UCK-rebellen

Van onze buitenlandredactie
SKOPJE – In de etnisch Albanese gemeenschap in Nederland wordt geld ingezameld voor de Albanese rebellen in Macedonië. Dat heeft een woordvoerder van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) gisteren bevestigd.

Bronnen in Macedonië melden dat zeker vijftien etnisch Albanezen uit Nederland en ook enkele Nederlanders zich hebben aangesloten bij het nationale bevrijdingsleger UCK. De rebellen leveren in het noorden van Macedonië slag met regeringstroepen. Het UCK opereert gedeeltelijk vanuit de bergen bij de grens van Kosovo en Macedonië.

De rebellen willen in Macedonië een bevrijdingsoorlog voeren zoals indertijd ook in Kosovo is gebeurd. De guerrilla van de Albanezen heeft internationaal grote verontwaardiging opgeroepen.

Een van de Nederlanders die recentelijk in het grensgebied zijn gesignaleerd, is ex-marinier M. van Eekeren. Die was eerder huurling in de Kroatische HOS-militie en majoor in het Kosovo Bevrijdingsleger UCK. Hij heeft toegegeven dat hij tientallen Servische militairen heeft omgebracht.

De naam van de in Zaandam geboren Van Eekeren prijkt ook op de lijst van dertien Nederlanders die zich volgens de Serviërs schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het Joegoslavië-tribunaal onderzoekt de beschuldiging van Servië dat de Nederlandse vrijwilligers in Kroatische dienst in de Medak-enclave Servische burgers hebben vermoord.

De BVD heeft vastgesteld dat de etnisch Albanese gemeenschap in Nederland de rebellen in Macedonië steunt. De dienst is ook op de hoogte van de geruchten dat in Nederland wonende Albanezen en Nederlanders zich hebben gevoegd bij de guerrillastrijders. „Maar we hebben hiervoor nog geen bevestiging kunnen vinden”, zegt de woordvoerder.

Tijdens de Kosovo-crisis vochten tientallen etnisch Albanezen uit Nederland in het Kosovo Bevrijdingsleger. Zeker drie van hen sneuvelden in de strijd tegen het Servische leger. De slachtoffers kwamen uit Rotterdam, Goes en Tilburg.

Intussen is de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gisteren in Macedonië aangekomen om de patstelling te doorbreken in gesprekken die een burgeroorlog moeten voorkomen.

Mircea Geoana hoopt de regering van president Boris Trajkovski en afgevaardigden van de etnisch Albanese bevolkingsgroep ervan te overtuigen dat zij hun geschillen moeten bijleggen om een verdere chaos en mogelijk een burgeroorlog te voorkomen.

Politici zijn het niet eens over een vredesvoorstel van Trajkovski dat voorziet in een wapenstilstand, amnestie voor rebellen die vrijwillig hun wapens inleveren en een grotere deelname van etnische Albanezen aan het bestuur. Trajkovski is tevens van zins alle verwijzingen naar de Macedonische religie en etniciteit uit de grondwet te verwijderen en het Albanees als officiële taal in te voeren.