Voorpagina6 april 2001

Dossier Màxima

SP afwezig bij debat over huwelijk

Geen bezoekregels
voor vader Máxima

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Premier Kok weigert een „spoorboekje” op te stellen met een opsomming van de officiële gelegenheden waarbij de aanwezigheid van de vader van Máxima Zorreguieta al dan niet gewenst is. Het kabinet (het huidige of een toekomstig) moet keer op keer een afweging maken tussen het belang van Zorreguieta's aanwezigheid en de gevoeligheden in de samenleving.

Premier Kok zei dit gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de verloving en het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Aan privé-bezoeken van Zorreguieta aan Nederland zullen geen beperkingen worden opgelegd. Maar bij „publieke bijeenkomsten van algemeen belang” zal het kabinet telkens weer „zorgvuldig en gewetensvol” moeten vaststellen of de aanwezigheid van Zorreguieta wel gewenst is, „rekening houdend met de gevoelens in de samenleving en de feiten en omstandigheden van dat moment.”

SGP-leider Van der Vlies had liever gezien dat de politiek nu niet meer „moeilijk zou doen” en Zorreguieta in de toekomst gewoon welkom zou heten. Hij is bang dat er steeds weer een publiek debat over het koningshuis zal ontstaan. „En daar is onze monarchie toch niet mee gediend”, hield hij de premier voor. Maar Kok vroeg opnieuw het vertrouwen van de Kamer in de wijsheid waarmee het kabinet al deze vragen telkens weer opnieuw tegemoet zal treden.

Vraagteken
Van Middelkoop zette gisteren de staatsrechtelijke puntjes op de i door naar voren te brengen dat Zorreguieta niet welkom is in Nederland vanwege de emoties die dat in de Nederlandse samenleving zou oproepen en de slechte „entree” die dat Maxima zou bezorgen. Het feit dat hij lid was van het Videla-regime is op zich niet de reden. Dat Kok zich een oordeel had aangemeten over de vraag of Zorreguieta wel oprecht was toen hij zei dat hij tot 1984 niets heeft geweten van de „excessen” onder het Videla-regime, was dan ook irrelevant, vindt Van Middelkoop. Kok gaf dat toe. „Wat ik zei, was geen regeringsstandpunt. Het was niet meer dan een persoonlijk vraagteken bij de uitlatingen van de heer Zorreguieta.”

Een overgrote meerderheid in de Kamer sprak gisteren uit de toestemmingswet voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima „met belangstelling” tegemoet te zien. De formulering in de motie luidde aanvankelijk „met vertrouwen”, maar die werd op verzoek van de SGP gewijzigd. Alleen de SP en de D66-kamerleden Van Walsem en Giskes stemden tegen de motie. GroenLinkser Van Gent, die ook overweegt tegen het huwelijk te stemmen, was gisteren wegens de treinstaking niet aanwezig. Kok gaat ervan uit dat de goedkeuringswet nog voor de zomer door de Verenigde Vergadering van Eerste en Tweede Kamer kan worden behandeld.

Ontrouw
Het SP-kamerlid Kant kondigde gistermiddag aan dat haar fractie niet zal deelnemen aan het debat over de toestemmingswet, waarin de parlementaire goedkeuring voor het huwelijk wordt geregeld. De fractie vindt het niet kies te oordelen over een huwelijk tussen twee personen. „Wij willen niet de bruid kiezen maar de koning zelf”, aldus Kant.

Met die opstelling oogstte de SP veel verbazing en kritiek van PvdA, D66 en GroenLinks. PvdA-fractievoorzitter Melkert suggereerde zelfs dat de SP daarmee ontrouw is aan de eed of belofte die de fractie bij beëdiging in de Tweede Kamer heeft afgelegd. De Graaf (D66) verweet de SP een dilemma te ontlopen. „U neemt ook geen deel aan de stemming en weigert dus een oordeel uit te spreken.”