Voorpagina 28 november 2000

Dossier Homohuwelijk

Kabinet wil samenwoningsplicht afschaffen

„Huwelijk stap voor
stap afgebroken”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het debat over het homohuwelijk is in de Tweede Kamer nog maar net afgesloten of een volgend kabinetsvoorstel ter modernisering van het huwelijk staat op de agenda. Teneinde de rechten en plichten in het huwelijk te „vereenvoudigen” wil het kabinet de plicht tot samenwonen tussen twee gehuwden afschaffen.

Volgens het kabinet heeft die plicht vooral symbolische waarde. Het afschaffen ervan is niet meer dan het „kappen van dor hout.” De Tweede Kamer is vooralsnog niet enthousiast over het zogeheten LAT-huwelijk (Living Apart Together) dat het kabinet wil introduceren.

Tijdens een overleg met staatssecretaris Cohen van Justitie bleek alleen de D66-fractie gisteravond „zielsgelukkig” met het kabinetsvoorstel om getrouwde stellen niet langer te verplichten samen te wonen. Woordvoerder Dittrich moest tot zijn ongenoegen constateren dat de coalitiegenoten PvdA en VVD hieraan niet langer zonder meer hun steun verlenen. De paarse fracties hebben het kabinet hier nota bene toe geïnspireerd, zo stelde Dittrich geërgerd vast. Hij verweet vooral de VVD-fractie „zig-zaggedrag” te vertonen en nu langzaam terug te krabbelen.

VVD-kamerlid Vos verwees het voorstel „terug naar de tekentafel.” „Ik heb nog te veel fundamentele bezwaren.” De liberaal wil vooral meer waarborgen voor schuldeisers. Als twee echtgenoten op verschillende adressen wonen, is het voor deze „derden” lastiger om hun geld terug te halen, vreest Vos. Volgens Cohen is dit in de huidige situatie echter niet anders, omdat schuldeisers nu doorgaans ook niet weten of mensen geregistreerd samenwonen of getrouwd zijn.

Wezenlijk
De christelijke fracties in de Kamer zijn fel tegen het voorstel gekant. SGP-kamerlid Van der Staaij heeft een wijzigingsvoorstel ingediend om de samenlevingsplicht voor gehuwden te handhaven. „Wij vinden het samenleven van man en vrouw een wezenlijk en waardevol kenmerk van het huwelijk”, aldus Van der Staaij. „Het afschaffen van de samenwoningsplicht is daarom een verkeerd signaal. De sociale samenhang in de samenleving is gediend met de revitalisering van het huwelijk, niet met het slopen ervan.”

Het SGP-amendement is ook door de fracties van RPF/GPV en CDA ondertekend. Volgens de indiener is de symbolische waarde van de samenlevingsplicht „juist een argument voor de handhaving ervan. Afschaffing is bovendien onnodig, omdat de bestaande regels al een uitzondering op de plicht tot samenwoning toelaten als gewichtige redenen –zoals langdurige opname in een psychiatrische inrichting– daartoe noodzaken.”

Erosie
Volgens Van der Staaij dreigt een verdere erosie van het huwelijk. „Het huwelijk wordt stap voor stap afgebroken. Met de invoering van het geregistreerd partnerschap in 1998 heeft de wetgever zich beijverd om samenwonen zonder huwelijk mogelijk te maken. Dat was al een stap in de verkeerde richting.”

„Daar kwam kortgeleden het 'homohuwelijk' bij, een voorstel dat het huwelijk heeft beroofd van een van zijn wezenskenmerken, namelijk het geslachtelijk onderscheid. Met de nu voorliggende opheffing van de samenwoningsplicht –huwelijk zonder samenwonen– wordt een volgend kenmerk van het huwelijk weggenomen.”

Commentaar