Voorpagina 25 november 2000

Dossier Klimaatbescherming

Delegaties nemen een dag extra

Pronk zit nog
zonder akkoord
op klimaattop

Van onze wetenschapsredactie
DEN HAAG – Op de VN-wereldklimaattop in Den Haag zijn delegaties uit ruim 180 landen er gisteravond na veertien dagen vergaderen niet in geslaagd tot overeenstemming te komen. De verwachting is dat ministers en staatshoofden in de loop van vanmiddag met „een politiek akkoord” op zak Den Haag verlaten.

De delegaties hebben daarvoor de hele nacht vergaderd. Ze zijn al een kleine veertien dagen in gesprek om af te spreken hoe ze zouden kunnen voldoen aan het klimaatakkoord van Kyoto. Daar werd in 1997 afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in industrielanden in het jaar 2010 gemiddeld 5,2 procent lager moet liggen dan in 1990.

Noch minister Pronk, de voorzitter van de VN-klimaattop, noch Frank Loy, de delegatieleider van de Verenigde Staten, noch de woordvoerder van de G-77, de verenigde ontwikkelingslanden, hield gisteravond de eerder op de dag afgesproken persconferentie. „De situatie verandert te snel”, zei Loy in een schriftelijke verklaring. Hij voegde daaraan toe „diep teleurgesteld te zijn” met het voorstel dat Pronk donderdagavond deed om tot een akkoord te komen.

Krachtig
Alleen de Franse milieuminister Dominique Voynet gaf, als delegatieleider van de EU, een persconferentie en distantieerde zich daarop eveneens in krachtige bewoordingen van Pronks voorstel. De VS en de EU stonden daarmee gisteren echter wel lijnrecht tegenover elkaar. De VS willen meer ruimte krijgen om ook klimaatbeleid in het buitenland te voeren, bijvoorbeeld door daar bos te planten dat CO2opneemt. De EU vindt echter dat landen zo veel mogelijk moeten doen om allereerst in eigen huis de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Minister Pronk zei kort voor het begin van de klimaattop dat in Den Haag geregeld moet worden hoe industrielanden aan de bewuste verplichting van gemiddeld 5,2 procent reductie moet worden voldaan, zodat het akkoord van Kyoto binnen twee jaar ondertekend kan worden. Pronk liet zijn VN-woordvoerder gisteravond verklaren dat er waarschijnlijk in de loop van vandaag wel een „politiek compromis” bereikt zal worden en dat de technische details dan verder ingevuld moeten worden op een tussentopje in mei volgend jaar in Berlijn, een halfjaar voor de VN-wereldklimaatconferentie in Marokko in november 2001. Daarmee is dan in Den Haag niet meer bereikt dan een bevestiging van het akkoord van Kyoto, omdat daar in 1997 al het politieke compromis is bereikt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Pronks VN-woordvoerder wilde dat ontkennen, maar alles wat nu in Den Haag aan de orde is geweest, is na Kyoto ook al op de VN-klimaatconferenties in Buenos Aires (1998) en Bonn (1999) besproken. EU-delegatieleider Voynet was gisteren nog het felst in haar bewoordingen: „Wij moeten niet onder de uitspraken van Kyoto willen uitkruipen en met het voorstel van Pronk verzinnen we wel uitvluchten.”

Zie ook:
Applaus voor jeugd op VN-klimaattop