Voorpagina 24 november 2000

Dossier Presidentsverkiezingen VS

Hooggerechtshof wijst verzoek af

Tegenslag in
Florida voor
Democraten

Van onze correspondent
NEW YORK – Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida ging gisteren niet in op het verzoek van de Democraten om het kiesdistrict Miami-Dade te verplichten om de manuele hertelling van de stemmen die op 7 november werden uitgebracht te hervatten. Desondanks verklaarde adviseur Ron Klain van Democratisch presidentskandidaat Al Gore dat de vice-president overtuigd is van de eindoverwinning in Florida en daarmee van het Witte Huis.


Het hooggerechtshof van Florida besliste eerder deze week dat hertellingen meetellen voor het eindresultaat van de presidentsverkiezing. Dat eindresultaat is voor beide presidentskandidaten van groot belang, want wie Florida wint krijgt de 25 kiesmannen van deze staat achter zich. Die hebben zij beiden nodig om op 18 december door het college van kiesmannen formeel tot 43e president van de Verenigde Staten gekozen te worden. Het hooggerechtshof besliste tegelijkertijd dat het definitieve resultaat van alle tellingen, machinale hertellingen en manuele hertellingen uiterlijk zondagmiddag om vijf uur (of desnoods maandagmorgen om negen uur) bekend moet zijn.

Daarop besloot de kiescommissie van het district Miami-Dade de hertelling daar te staken, omdat men dat binnen die termijn niet zou redden. De Democraten wilden daarop de hertelling in Miami-Dade afdwingen en probeerden eerst hun gelijk bij de kantonrechter te halen. Toen dat niet lukte, stapten zij naar het hooggerechtshof van Florida. De zeven rechters –weggehaald vanachter hun Thanksgiving-kalkoen– beslisten unaniem dat zij Miami-Dade niet konden of niet wilden dwingen. De Democraten reageerden verbitterd. „Als er onduidelijkheid blijft bestaan over de uitslag in Miami-Dade, dan moet de vice-president het eindresultaat van de staat Florida waarschijnlijk aanvechten voor de rechter”, aldus Ron Klain. Gore kan dan naar het hooggerechtshof van Florida stappen of direct naar het federale hooggerechtshof in Washington (DC) waar al een klacht ligt van zijn Republikeinse rivaal George Bush.

Bush vraagt het federale hooggerechtshof om de beslissing van het hooggerechtshof van Florida om de resultaten van de hertellingen te laten meewegen nietig te verklaren. De Democraten hebben het federale hooggerechtshof intussen gevraagd om dit verzoek van de Republikeinen te negeren.

Manoeuvres
Het was vanmorgen vroeg nog niet bekend of de rechters van het federale hooggerechtshof de kwestie willen bekijken en zo ja, wanneer dat dan zou gebeuren. Intussen bereiden de Republikeinen in het parlement van Florida –waar zij een meerderheid hebben– en in het Huis van Afgevaardigden in Washington –waar zij ook een meerderheid hebben– zich voor op politieke manoeuvres voor het geval Al Gore tot overwinnaar in Florida verklaard wordt. Voorlopig lijkt dit overigens onwaarschijnlijk, want Gores winst bij de hertellingen blijft ver achter bij de verwachtingen van de Democraten.

Republikeins fractieleider in het Huis van Afgevaardigden in Washington Richard Armey meent intussen dat het Huis het recht heeft om het eindresultaat van de verkiezing van de nieuwe president door het college van kiesmannen goed te keuren of af te wijzen. In het geval Gore –door een mirakel– toch nog de meerderheid van de kiesmannen achter zich krijgt, wil Armey de rechtmatigheid van dat besluit „toetsen” (lees: aanvechten). „Wij moeten er zeker van zijn dat het hele kiesproces van begin tot eind eerlijk en rechtmatig is verlopen. Pas als wij daarvan overtuigd zijn, zullen wij het eindresultaat aanvaarden”, aldus Armey.

Intussen wordt binnen het Democratische kamp een discussie gevoerd over de verdere strategie. Al Gore lijkt te willen doorvechten tot het bittere einde. Zijn campagneleider William Daley is echter bang dat dat de Democraten –die dan worden afgeschilderd als slechte verliezers– zal schaden bij de volgende verkiezingen. Daarom vindt hij dat Gore zijn nederlaag moet erkennen als het eindresultaat van Florida bekend is en de vice-president daar –hoe marginaal misschien ook– ondanks alle hertellingen uiteindelijk toch verloren heeft.

Zie ook:
Mogelijk evenwicht in Senaat VS