Voorpagina 18 augustus 2000

Verkoop UMTS-frequenties levert record op

KPN verliest partner
na Duitse veiling

Van onze redactie economie
MAINZ/DEN HAAG – Hutchison Whampoa is uit de combinatie met de Duitse KPN-dochter E-plus gestapt. Het in Hongkong gevestigde concern vindt de prijs die E-plus voor een UMTS-licentie in Duitsland betaalt, 18,5 miljard gulden, veel te hoog. De veiling voor de nieuwe generatie mobiele telefonie in Duitsland is gisteren afgesloten met een recordopbrengst van 98,8 miljard mark (111,3 miljard gulden). De zes bieders leggen voor een licentie ongevere 16,5 miljard mark op tafel.

Het afhaken van Hutchison, dat voor 50 procent zou deelnemen, betekent dat E-plus de 18,5 miljard gulden voor het grootste deel zelf op moet brengen. Het Amerikaanse Bellsouth heeft een belang van 22,5 procent in E-plus en neemt een dienovereenkomstig deel van de kosten voor zijn rekening.

KPN vindt het terugtrekken van Hutchison geen tegenvaller. „Het voordeel is dat we de eigenaar worden van de licentie.” Het afhaken op de Duitse markt heeft volgens KPN geen gevolgen voor de allianties met Hutchison in andere Europese landen.

Waanzin
E-Plus is uiterst tevreden met de resultaten van de frequentieveiling. Het bedrag komt overeen met de verwachtingen, zo heeft Horst Lennertz, directielid van E-Plus, gisteren gezegd na afloop van de miljardenveiling.

Deutsche Telekom heeft de miljardenbedragen economische waanzin genoemd. Volgens een woordvoerder is er aan de gekte een einde gekomen. Kort voor het einde van de veiling bleken Telekoms divisie T-Mobil en Mannesmann om het hardst te bieden op drie frequentieblokken.

Toen bleek dat Mannesmann genoegen nam met twee blokken, kon ook T-Mobil het kalmer aan doen, tot opluchting van Deutsche Telekom. De woordvoerder zei dat de hoge kosten een groot nadeel voor Duitsland betekenen. „We beginnen de UMTS-toekomst met een enorme hypotheek.”

De organisatoren van de veiling zeiden niet verbaasd te zijn over de hoge opbrengst. „Deze veiling heeft de economische waarde van de licenties aan het licht gebracht”, aldus organisator K. Scheurle.

De deelnemers aan de veiling zullen een groot beroep op de kapitaalmarkt moeten doen om te kunnen betalen. Daar komt bij dat enkele grote kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid van een paar deelnemers zullen verlagen, zodat het voor hen alleen maar duurder wordt om aan geld te komen.

Bovendien heeft een concern als Deutsche Telekom kortgeleden al de grootste obligatielening (14,6 miljard dollar) tot nu toe uitgeschreven. France Télécom (MobilCom) en British Telecom (Viag Interkom) zouden binnenkort elk leningen van 20 miljard dollar uitschrijven. MobilCom heeft overigens laten weten ervan uit te gaan in 2002 de eerste UMTS-diensten te kunnen aanbieden.

Goed resultaat
Het ministerie van Financiën heeft de opbrengst van de veiling gekenschetst als een goed resultaat. Op de lange duur profiteren alle burgers ervan, want de nieuwe technologie krijgt er een belangrijke impuls door en er ontstaan 100.000 arbeidsplaatsen, aldus een woordvoerder. Het geld wordt besteed aan de vermindering van de staatsschuld, die op het ogenblik 1,45 biljoen mark bedraagt.

De bouwers van netwerken en mobiele telefoons zijn enthousiast. Volgens het Zweedse Ericsson staat hun een vloed aan orders te wachten, niet alleen voor apparatuur, maar ook voor techniek, service en advies. Het Franse Alcatel liet weten in de startblokken te staan. Het vormde kortgeleden een joint venture met het Japanse Fujitsu, dat in eigen land al UMTS-netten heeft geïnstalleerd.

Zie ook:
Kritiek op Nederlandse UMTS-veiling groeit - 17 augustus 2000

Dutchtone en Ben denken aan schadeclaim - 26 juli 2000

UMTS-veiling eindigt abrupt na „dreigbrief” - 25 juli 2000

Bij UMTS-veiling stijgt teller flink naar ƒ 1,7 miljard - 19 juli 2000

KPN bestormt met partners UMTS-markt - 12 juli 2000

Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling - 11 juli 2000

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000