Voorpagina 20 april 2000

King Kong
alarmeerde over
luchtlanding

RIJSWIJK – De Nederlandse collaborateur Chris Lindemans, alias King Kong, heeft de Duitsers specifiek gewaarschuwd voor een luchtlanding van de geallieerden op 17 september 1944. Alleen noemde de overgelopen verzetsstrijder niet Arnhem als doel maar het 75 kilometer verder gelegen Eindhoven.

Dat blijkt uit de onlangs vrijgegeven dossiers van de Britse geheime dienst MI5. De krant The Independent concludeert daaruit dat Lindemans zijn rol bij de Duisters heeft overdreven. Hoewel hij over bepaalde vertrouwelijke informatie kon beschikken, had hij geen toegang tot de laatste plannen van de geallieerden, zoals hij zelf tegenover de Duitsers beweerde.

Ook de MI5-documenten geven geen uitsluitsel wat het gevolg van het verraad van Lindemans was. Na zijn overstap naar de Duitsers verried Lindemans verzetsorganisaties in Nederland, België en Frankrijk aan de Duitsers. MI5 schatte dat de man de namen van meer dan honderd Nederlandse verzetsmedewerkers aan de bezetter heeft doorgespeeld.

Lindemans had volgens de historicus B. de Graaff in 1944 en 1945 toegang tot het hoofdkwartier van prins Bernard, die bevelhebber was van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hoewel Bernhard voor de dubbelspion was gewaarschuwd, werd Lindemans ingezet als verbindingsofficier tussen het hoofdkwartier van de prins en een Canadese inlichtingenorganisatie.

Volgens De Graaff bleek ook uit Canadese archieven dat prins Bernhard persoonlijk betrokken was bij Lindemans geheime missie van bevrijd gebied naar bezet Nederland op 15 september. De historicus stelde echter ook dat nergens blijkt dat hij zijn gevoelige kennis op het hoofdkwartier van de prins heeft opgedaan.

Lindemans overleed in 1946 in de gevangenis in Scheveningen. Later deden geruchten de ronde dat King Kong was vermoord. Volgens de officiële lezing heeft de collaborateur echter zelfmoord gepleegd.