Voorpagina 21 maart 2000

Sites niet altijd betrouwbaar

Borst: Medische
informatie op
internet keuren

DEN HAAG – Om de betrouwbaarheid van medische informatie op internet te benadrukken, moet de overheid met een keurmerk komen. Daarmee geeft zij internetgebruikers het signaal dat de gegevens door de beugel kunnen. Het keurmerk kan worden gekoppeld aan een ”gezondheidsportaal”, een toegangssite op internet voor medische zaken, dat binnen twee jaar kan worden opgezet.

Dat zei minister Borst van Volksgezondheid gisteren in een reactie op een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) om als overheid een actieve rol te gaan spelen in de informatievoorziening over medische zaken op internet. Er zijn wereldwijd ruim 100.000 websites over gezondheidskwesties. „Maar de betrouwbaarheid ervan is een punt van zorg”, zei RVZ-lid drs. J. Blankert.

Consumenten zullen volgens hem steeds meer medische informatie op internet gaan zoeken. Zowel de raad als Borst vindt dat een goede ontwikkeling, omdat het de positie van de patiënt versterkt. „Het is het begin van een ketenomkeer: de patiënt staat centraal en kan met informatie meer hulp zoeken”, zei Blankert.

Borst noemt een goed geïnformeerde patiënt „pure winst. Het zet de relatie tussen arts en patiënt in een ander licht. Je kunt spreken van een nieuw partnership.” Zij vindt de angst of dreiging van een te mondige patiënt die artsen eventueel voorzien, onnodig. „De studie en kennis van een arts is nooit te evenaren. Internet vervangt niet de geneeskunst. Wel zal het de arts scherp houden of maken: die moet op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.”

Kansen groter
Als risico's ziet de bewindsvrouw dat de patiënt te veel uitgaat van onjuiste informatie, zodat het vertrouwen in de eigen arts daalt. „Maar de kansen zijn groter dan de bedreigingen”, stelde de minister.

De RVZ wil dat op internet informatie komt over diagnostiek, behandeling en verloop van ziekten, evenals protocollen en richtlijnen van zorgverleners. En dat alles in begrijpelijke taal. Verder moet het ministerie volgens de RVZ neutrale informatie over de kwaliteit van zorg in instellingen op internet zetten. Als de overheid dat niet doet, zullen volgens de RVZ anderen in dat gat springen, met het risico dat de informatie niet betrouwbaar is. Blankert ziet hierin ook een rol voor gemeenten, die deze gegevens zelf kunnen verzamelen en publiceren.

Verder ziet de RVZ veel in internetcafés in zorginstellingen, om lotgenoten die niet mobiel zijn, met elkaar in contact te laten komen. Ook verwacht de raad dat artsen in de toekomst een e-mailspreekuur beginnen, omdat de patiënt daarom vraagt.