Voorpagina 29 januari 2000

Zie ook: Europa rilt bij gedachte aan coalitie ÖVP-FPÖ

Kabinet uit zorg over
regeringsdeelname FPÖ

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Het kabinet heeft gisteren openlijk zijn zorg en verontrusting geuit over de mogelijkheid dat de rechts-extremistische FPÖ in Oostenrijk regeringsverantwoordelijkheid krijgt in een coalitie met de conservatieve ÖVP. Eerder deze week liet minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken nog weten dat het de Nederlandse regering niet aangaat zich met coalitievorming in een ander land te bemoeien.

Het kabinet meende toch met een verklaring te moeten komen. „We hebben het recht en ook de plicht om ons uit te spreken over de waarden en normen die we in de EU van belang vinden”, zei premier Kok gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraadsvergadering. Volgens de minister-president spreekt daaruit geen bemoeizucht met de Oostenrijkse coalitievorming.

Het CDA heeft zich via de EVP, de fractie van christen-democraten in het Europees Parlement, verstaan met zijn Oostenrijkse zusterpartij ÖVP, die met de partij van Jorg Haider onderhandelt over coalitievorming. In een gesprek is uiting gegeven aan de Nederlandse bezorgdheid over enkele extreem-rechtse standpunten van Haider. Premier Kok vindt dat een goede actie.

CDA-fractieleider De Hoop Scheffer deed gisteren een oproep aan het adres van premier Kok om zijn invloed aan te wenden om Oostenrijkse sociaal-democraten en christen-democraten weer samen aan de onderhandelingstafel te krijgen. De Hoop Scheffer zal zelf samen met christen-democraten uit België, Luxemburg en Ierland een beroep doen op de Oostenrijkse geestverwanten.

In Oostenrijk vormen de sociaal-democraten de grootste partij. Sinds de laatste verkiezingen staat de partij van Haider op twee. De christen-democraten zijn derde.

Betrekkingen
Mocht een coalitie in Oostenrijk zich schuldig maken aan schending van mensenrechten, dan vindt de Tweede-Kamerfractie van D66 nog niet dat Nederland meteen de diplomatieke betrekkingen moet verbreken. Donderdag ontstond verwarring over een verklaring van D66-leider De Graaf. Hij zei dat schending van de mensenrechten gevolgen zal moeten hebben voor de diplomatieke betrekkingen. D66 lichtte gisteren toe dat er ook minder vergaande gevolgen kunnen zijn dan verbreking van alle betrekkingen.