Toerisme

Meer vakanties
In het voorjaar en de zomer van dit jaar hebben Nederlanders 7,5 miljoen lange vakanties in het buitenland doorgebracht. Dat is 7 procent meer dan in die periode vorig jaar. Het aantal lange vakanties in eigen land is afgenomen met 4 procent tot 4,5 miljoen. Dat verlies is voor een deel goedgemaakt door een kleine stijging van het aantal korte vakanties. De belangstelling voor korte vakanties naar het buitenland is fors verminderd. Dat blijkt uit het Continu Vakantie Onderzoek, een gezamenlijk project van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) en het Nederlands Rechearch Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT). De Nederlanders hebben in het voorjaar en de zomer 13,4 miljard gulden aan vakanties besteed. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. Tevens is het record van 1994 gebroken. De groei komt vooral door de stijging van het aantal verre vakanties. Aan een lange vakantie werd in het buitenland gemiddeld 1376 gulden besteed. In eigen land bedroeg dit gemiddel 422 gulden. Voor een korte vakantie waren de gemiddelde uitgaven per persoon respectievelijk 398 en 200 gulden.

Frankrijk en Veluwe
Voor lange vakanties in het buitenland is Frankrijk, ondanks een geringe daling, onbetwist nummer één gebleven. Met een marktaandeel van 21 procent heeft het Spanje (13 procent) duidelijk achter zich gelaten. De belangstelling voor Griekenland en Turkije is toegenomen. Ook Duitsland en België zijn beter bezocht. Het aantal vakanties naar Groot-Brittannië is gedaald. De trend om meer buiten Europa op vakantie te gaan, heeft dit jaar doorgezet. Van de lange vakanties in het buitenland betrof 9 procent een intercontinentale vlucht, met Noord-Amerika als belangrijkste bestemming. Bij de korte vakanties heeft België met een marktaandeel van 36 procent zijn koppositie verstevigd. Frankrijk verloor terrein, maar staat nog wel op de tweede plaats. Duitsland is derde. In Nederland is ruim 60 procent van de lange vakanties doorgebracht. De Veluwe is een steeds belangrijker bestemming. Dit in tegenstelling tot Noord-Brabant en de bosrijke gebieden van Limburg. Het aantal korte vakanties naar Limburg nam wél toe. Ondanks het matige weer steeg het aantal lange vakanties aan de kust. De watersportgebieden hebben het meest geleden onder het weer.

St. Paul's op Internet
St. Paul's Cathedral trekt elk jaar miljoenen bezoekers. De toeloop is inmiddels zo groot, dat er al gereserveerd moet worden om het architectonische meesterwerk van binnen te kunnen bezichtigen. Om de geïnteresseerde kunst- en cultuurbewuste toerist niet teleur te stellen nam deken John Moses het initiatief om 'zijn' St. Paul's op Internet te zetten: http://stpauls.london.anglican.org. De site biedt meer informatie over het geesteskind van bouwmeester Sir Christopher Wren dan een bezoeker ter plekke kan bemachtigen. In het virtual reality-deel (compleet met panoramabeelden van de crypte, de mozaïekvloeren en de koepel) kan men een rondgang door het kerkgebouw maken. Tevens is er een tijdreis die je langs historische hoogtepunten van de kerk voert, met onder andere videobeelden van de begrafenissen van de hertog van Wellington, Lord Nelson en Sir Winston Churchill, en het bombardement gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Animal Park
Aan het nieuwste en grootste themapark van Disneyland in Florida –Animal Park– is zeven jaar gewerkt. In het 200 hectare grote park bij Orlando spelen dit keer zo'n duizend echte dieren de hoofdrol. Een van de belangrijkste attracties is Kilimanjaro Safari. In een open terreinwagen worden bezoekers over een 'authentieke' hobbelweg met kuilen, gaten en overstromingen langs 'vrij' lopende zebra's, antilopen, olifanten, krokodillen en leeuwen gevoerd. Aan het eind van de rit doen de inzittenden mee aan een klopjacht op een stropersbende. In het Afrikadeel vallen via de Gorilla Falls Exploration Trail twee families laaglandgorilla's te bewonderen. Animal Park rekent het eerste jaar op 8 miljoen bezoekers.

Vroegboek-aanbod
Nederlandse reizigers die nu al weten dat zij in 1999 een bezoek aan Groot-Brittannië zullen brengen, doen er goed aan nog dit jaar naar het reisbureau te gaan. P&O Stena Line heeft een vroegboek-aanbod. Wie voor 31 december reserveert en betaalt, reist volgend jaar met een personenauto tot en met negen passagiers voor 165 gulden (vijfdagenretour) of 330 gulden (standaardretour).

Zwolle te voet
De Sassenpoort, de Peperbus en de Grote Kerk zijn historische gebouwen die kenmerkend zijn voor Zwolle. De Hanzestad heeft echter meer te bieden. De nieuwe stadswandeling “Voetsporen uit een ver verleden” laat de wandelaar even in de Middeleeuwen leven. Het routeboekje (met een handige ringband) geeft de beschreven monumenten op een plattegrondje en met een foto of tekening weer. De route houdt je minstens twee uur zoet. De VVV verkoopt de kleurrijke gids voor 2,95 gulden.