Toerisme

Almtrektocht

Christian Dödlinger is niet alleen alpenherder uit liefhebberij, maar ook een begaafde edelweiss-beeldsnijder. Zijn hut ligt 1257 meter boven de zeespiegel in het Tiroolse dorp Fieberbrunn. Omdat met het almvee- en zuivelbedrijf ook op de groene grasbergen van Tirol geen geld meer te verdienen valt, biedt de 63-jarige vakantiegangers niet alleen een behaaglijke rustbank, maar ook een maaltijd aan. Naast zelfgemaakt spek („dat moet drie weken roken”), zelfgemaakte bergkaas en vers brood uit de houtoven, serveert de gemoedelijke “Almer” ook een glaasje „zelfgebrande Schnaps”. Terwijl de gasten zich laven aan de spijs en drank snijdt hij uit een stuk vurenhout een 'bloeiende' edelweiss. Hoe het kunstwerkje ontstaat, ervaren wandelaars tijdens een almtrektocht van een week. Tot eind oktober kun je die in het Pillerseedal doen – alleen of met ter plaatse bekende gidsen.
Informatie: 0043-535456304.

Molenkaart

De eerste Brabantse Molenkaart is voor ƒ 1,50 te koop bij de meeste Brabantse molens en bij de grotere VVV-kantoren in de provincie. De molenkaart, een initiatief van het Brabants Bureau voor Toerisme, brengt 122 molens in kaart. Ze zijn onder te verdelen in negen verschillende types. De molenaar wil zijn trotse bezit graag laten zien. Vandaar dat de openingstijden vermeld worden. Op de kaart staan tevens zeven fietsroutes aangegeven.

Druiven plukken

Tot medio oktober worden in de Champagne-streek de druiven voor het nieuwe champagneseizoen geplukt. Wie deze bedrijvige tijd van dichtbij wil meemaken, kan een speciaal druivenplukarrangement boeken. Je loopt dan een dag lang mee met de plukkers. Manden en scharen liggen klaar; neem zelf laarzen en een regenjas mee. 's Middags zie je hoe het proces van champagne maken verloopt: van het persen van de druiven en de zogenaamde rumuage, het draaien van de flessen in de kelders, tot de distributie van de flessen “bubbeltjeswijn”. De dag eindigt traditiegetrouw met het proeven van het eindresultaat. Als souvenir krijg je een fles champagne mee. De prijzen van de druivenplukarrangementen variëren tussen de 65 en 135 gulden per persoon per dag, afhankelijk van het champagnehuis dat je bezoekt en de grootte van de fles die je mee wilt nemen.
Informatie: 0033-3-265333000 of 0033-25425091.

Dagje Dierentuin

In oktober en november kunnen 65-plussers op eigen gelegenheid en in eigen tempo de verschillende facetten van Artis bewonderen. Het geheel verzorgde dagje uit begint met een kopje koffie en appelgebak in de Flamingoserre. Na een wandeling door het 19e-eeuwse stadspark en een bezoek aan de diverse Artis-musea wordt in dezelfde serre een lunch geserveerd. 's Middags staat een kop thee met een koekje klaar. Het Dagje Dierentuin Plus kost
ƒ 34,50 per persoon. Een 65-plusser met een abonnement betaalt ƒ 19,50.
Informatie: 020-5233400.

Landal GreenParks

Landal GreenParks, met veertien bungalowparken de derde speler op de vakantiehuizenmarkt, introduceert dit seizoen rookvrije bungalows en woningen die geschikt zijn voor carapatiënten. Op de vestigingen in Zuid-Limburg, Drenthe en op Texel komen luxe ingerichte bungalows met onder andere vaatwasser, magnetron, cd-speler en een geheel vernieuwd interieur. Naast wandel- en fietsarrangementen kunnen gasten nu ook deelnemen aan rondvlucht- en golfarrangementen. Er is zelfs een ontdekkingstocht naar edelstenen in een oude mijn.
Informatie: 070-3003500.

Nieuw-Zeeland

Singapore Airlines (SIA) gaat vanaf 25 oktober wekelijks drie vluchten onderhouden tussen Singapore en Christchurch in Nieuw-Zeeland. Dit is naast de bestaande dagelijkse vlucht in samenwerking met Air New Zealand. Met de introductie van de nieuwe vluchten zegt SIA de snelste reistijd tussen Amsterdam en Nieuw-Zeeland te bieden: 22 uur en 50 minuten. Het totaalaantal vluchten van en naar Christchurch komt op tien per week. SIA verhoogt ook het aantal vluchten naar Melbourne naar veertien per week. Reistijd: 22 uur en 15 minuten.
Informatie: 020-6466046.