Toerisme

De boer als gastheer

L. Vogelaar
Boeren, burgers en tuinders zitten volgende week zaterdagmorgen samen aan tafel op de Dam in de hoofdstad Amsterdam. Ook elders wordt het Nationaal Ontbijt gehouden. Als start van de Week van het Platteland.

De themaweek is een nieuw evenement, waarin tal van plaatselijke en provinciale initiatieven gebundeld worden. „Al minstens 25 jaar worden er open dagen op boerderijen gehouden”, zegt woordvoerder R. Bos van de Stichting PR Land- en Tuinbouw. „Met allerlei kleinschalige initiatieven willen boeren laten zien wat er op het platteland aan de hand is. De tuinders organiseren al achttien jaar het project “Kom in de kas”.

Tijdens de Week van het Platteland worden deze versnipperde activiteiten gebundeld om ze beter zichtbaar te maken. „Dat past ook heel goed bij het project “Ondernemers van nature” van de Stichting Hart voor het land, waarmee LTO-Nederland en andere organisaties de kloof tussen het platteland en de stad willen overbruggen. Het is niet zo dat boeren die in de knel zitten zich op deze manier willen verdedigen. Wel willen we de stedelingen er met de haren bijslepen, omdat velen zelf niet de moeite nemen om te komen kijken”.

Open dagen
De relatie tussen stad en land laat nogal eens te wensen over. Boeren zien met lede ogen aan hoe hun land wordt opgeslokt door stadsuitbreiding nummer zo veel. Anderen raken in de problemen doordat nieuwe buren (vers uit de stad) weten te melden dat het stinkt. „Er is vaak heel weinig kennis. Platteland is wat we vanachter de autoruit zien”.

Tijdens de Week van het Platteland kunnen mensen die het landleven zijn ontgroeid of voor wie het zelfs volslagen vreemd is, kennismaken met de sfeer, schoonheid en gezelligheid van het landleven. Hoogtepunten zijn naast het Nationaal Ontbijt de open dagen op de boerderijen (19 en 26 september). De eerste heeft een algemeen karakter, de tweede is wat meer cultureel getint. Daarnaast is er de onderwijsdag (23 september), „als scholen massaal naar de boeren trekken”.

Duizenden vrijwilligers zijn betrokken bij de organisatie van de bijna driehonderd activiteiten, waarvan er zo'n tweehonderd voor iedereen toegankelijk zijn (een deel ervan staat in onderstaande agenda). Ze variëren van wandel-, fiets- en survivaltochten tot farm- en countryfairs, excursies, kampioenschappen handmelken en demonstraties met de melkrobot.

Ontbijt
Aan het Nationaal Ontbijt (vanaf 9.30 uur, zolang de voorraad strekt) kunnen duizenden mensen deelnemen. Gratis! Net als in Amsterdam staan de tafels aangericht in Groningen (Grote Markt, tegenover Vindicat; bij regen: De Harmonie), Leeuwarden (Zaailand), Assen (Koopmansplein), Zwolle (bordes stadhuis), Almelo (Kerkplein), Lelystad (Stadhuisplein), Arnhem (Eusebiuskerk), Utrecht (Oudegracht 252), Alkmaar (Platte Stenen Brug), Den Haag (Plein), Gorinchem (Marktplein), Middelburg (Abdijplein), 's-Hertogenbosch (Kerkplein) en Roermond (Munsterplein).