Toerisme

Bezoekerscentrum laat natuurgebied zien en beleven

Geluiden uit de Biesbosch

Door L. Vogelaar
Het getokker van de motor zwelt aan. Boven ons komt een schip voorbij. Dan wordt het weer stil op de vervuilde bodem van de rivier. Soms klinkt opeens een angstaanjagend geluid. De Hollandse Biesbosch wordt in het bezoekerscentrum niet alleen bekeken, maar ook beleefd.

Autobanden, een fiets, blikjes, kortom: troep. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt op de bodem van de rivier. De blauwige onderwatercel in het bezoekerscentrum toont de rijk gevarieerde collectie. En de verwoestende gevolgen ervan.

De Biesbosch ontstond na de St.-Elisabethsvloed in 1421. De afsluiting van het Haringvliet in 1970 maakte abrupt een eind aan het getijdenverschil. Even abrupt is aan de rand van Dordrecht de overgang van industrie naar natuur. Terwijl op de radio een discussie gevoerd wordt over het gedeeltelijk herstellen van de getijden in het gebied, rijd ik langs bedrijven en een vuilstortplaats de Hollandse Biesbosch binnen.

Griendwerkers
De Baanhoekweg slingert zich door een afwisselend gebied, met waterpartijen, een speelvijver, ligweiden, voet- en fietspaden en bruggetjes. In het bezoekerscentrum kan men zich opgeven voor een van de vele vaar-, wandel- en kano-excursies en voor de kinderactiviteiten. Gekleurde paaltjes in het gebied geven de wandelroutes aan. Het Griendmuseumpad “Kikvorsch of Otter”, een gebied van grienden, oude griendwerkersketen en wilgenvloedbossen, is alleen met een pontje vanaf het bezoekerscentrum te bereiken.

Varen blijft de ideale manier om de Biesbosch te verkennen. Bezoekers kunnen zelf of onder leiding van een natuurgids de kreekjes intrekken. Ook rondvaartboot “Groeneplaat” (met ruimte voor honderd man) is actief, zowel in het gebied zelf als op de Beneden-Merwede (met uitzicht op Dordrecht of Loevestein).

Vogelgeschrei
Een logisch startpunt voor een tocht door het gebied is het bezoekerscentrum. Daar doet een kano dienst als tassenrek en worden de jassen aan roeispanen opgehangen. Het interieur is onlangs grondig verbouwd tot een grote open ruimte, met een informatiebalie, een groenwinkel, een leeshoek en tentoonstellingshoeken.

Te midden van het gegorgel van Biesboschwater weerklinkt het klagelijke gekrijs van overvliegende vogels. Het centrum biedt informatie over het ontstaan van de Biesbosch en over de omvorming van weidegrond tot natuurgebied. In de historische hoek bevat elke lade van het wandmeubel informatie. Er is een diazaal en in een hut bevindt zich de kinderhoek. Bij de uitgang zijn rieten manden te koop.

Het hoogtepunt is Panorama Biesbosch, waar de Biesboschflora en -fauna en allerlei diepverscholen plekjes twintig minuten lang in beeld en geluid voorbijtrekken in een ronde ruimte met acht diaschermen, 24 projectoren en vier geluidskanalen.

De entree tot het bezoekerscentrum is gratis. Kaartjes voor het panorama zijn verkrijgbaar aan de balie (volwassenen betalen ƒ 4, 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP ƒ 3, groepen reductie).

Makker en Mieneke
Sinds 1988 zijn er in de Biesbosch weer bevers. Makker en Mieneke, bewoners van de beverburcht, zijn naast het bezoekerscentrum vanaf een observatieplatform te bekijken.

Nabij het bezoekerscentrum wordt een middeleeuwse nederzetting nagebouwd. Ook volkssterrenwacht Mercurius is in aanbouw. Deze zomer gaat de eerste fase open.

Bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch is gevestigd op Baanhoekweg 53 in Dordrecht (078-6305353). Daar is ook een activiteitenoverzicht verkrijgbaar. Informatie over volkssterrenwacht Mercurius: 078-6410409.

In Dordrecht is ook natuur- en milieucentrum Weizigt gevestigd (Van Baerleplantsoen 30a, 078-6141900), met onder meer een zadelkamer met opgezette dieren. De entree is gratis. In groepen (ƒ 3,50 per persoon, kinderen ƒ 3) kan men rondgeleid worden in de natuurkundige “doehoek”, de Newtonhoek.