Voorpagina 11 augustus 1999

Wolkendek speelt eclipskijkers parten

Van onze redacteuren
APELDOORN – Ongeveer twee miljard mensen in Europa en het Midden-Oosten zagen vanmiddag een gehele of gedeeltelijke zonsverduistering. Naar schatting verbleven zo'n 150 miljoen mensen in de zone waar de zonsverduistering totaal is.

Veel Nederlanders trokken naar het zuiden om de maan totaal voor de zon te zien schuiven. Het aantal Nederlanders dat vanwege de eclips naar Frankrijk reisde, wordt geschat op twee miljoen. Vanmorgen vroeg was het in Normandië al een drukte van belang: auto's met telescopen en tuinstoelen, op weg naar een hooggelegen plek om de verduistering goed te kunnen volgen. De gendarme van Dieppe moest mensen manen van de rand van de krijtrotsen vandaan te komen, en deelde tegelijkertijd eclipsbrilletjes uit.

In het Franse deel van de Kanaalzone verschenen in de loop van de ochtend grote gaten in de bewolking. Daarmee vormde die plaats een uitzondering, want in grote delen van België, Luxemburg en Duitsland overheerste de bewolking. In Stuttgart, de 'Sonnenhauptstadt' van Duitsland, zetten mensen hun paraplu op in plaats van hun eclipsbril. De dag begon daar met motregen, en een grijs wolkendek ontnam het zicht op de zon. De vele tientallen astronomen die speciaal naar de stad gereisd zijn, moesten hun kijkers afdekken tegen de regen.

Andere Nederlanders namen geen risico: vanmorgen vertrokken 130 mensen van Eindhoven Airport, om de zonsverduistering onbewolkt te kunnen waarnemen. „Ik wil de garantie hebben dit helemaal mee te kunnen maken”, zegt eclipsjager Geert Keetels.

Verkeer
Het verkeer richting het totaliteitsgebied in Frankrijk kwam dinsdag erg langzaam op gang, maar vanmorgen was het overvol op de wegen. België had honderd extra wegenwachters opgetrommeld om weggebruikers met pech snel te kunnen helpen. Ook stonden op diverse plaatsen in België sleepwagens achter de hand. Diverse afritten werden afgesloten, parkeerterreinen en rustplaatsen waren volgepakt met auto's.

In Engeland en België reden speciale 'eclipstreinen'. Al omstreeks 7 uur vanmorgen meldde de Belgische nationale spoorwegmaatschappij NMBS dat alle treinen naar het zuiden overvol zaten. In Parijs zijn woensdagochtend honderden mensen achtergebleven op de perrons van Gare du Nord, omdat ze niet meer in de trein konden. Veiligheidsmensen moesten ingrijpen om het mogelijk te maken dat de deuren van de trein naar Saint-Quentin dicht konden en zo'n 200 mensen ervan te weerhouden alsnog in te stappen.

Rond 8 uur vanmorgen waren veel parkeerplaatsen in Zuidwest-Engeland al overvol, ondanks de sombere weersverwachting voor die omgeving. Ook in Duitsland was het druk: campings en hotels in de omgeving van Saarbrücken en Stuttgart waren volgeboekt en vanmorgen arriveerden nog veel treinen met eclipsgangers.