Is de zonsverduistering makkelijk te fotograferen?
Nee, beslist niet. Het advies van ervaren eclipsjagers aan amateurfotografen is altijd: verlies geen kostbare kijktijd; de verduistering duurt zo kort dat het risico groot is dat je druk bent met je apparatuur en niets ziet van wat er om je heen in de natuur allemaal gebeurt. Bovendien: in verhouding tot de professionals schiet je waarschijnlijk maar matige plaatjes.Met een 'gewoon' automatisch werkend fototoestel is het zinloos om de verduistering vast te leggen. De zon is dan op de foto niet veel groter dan een punaise en het toestel wil flitsen vanwege de invallende duisternis. Ook de bezitter van een spiegelreflexcamera moet iets meer hebben dan de standaarduitrusting. Vanzelfsprekend een degelijk statief. Verder zou een 200-millimeterlens mooi zijn, nog leuker is een 600- of 800-mm-lens. Dan staat er tenminste een zichtbare zon op de foto. Een speciaal grijsfilter is van groot belang om beschadiging aan de ogen te voorkomen. Ook hier is een waarschuwing op zijn plaats: valt er ongefilterd zonlicht door de zoeker, dan kan onmiddellijke blindheid het gevolg zijn. Het lenzenstelsel van een camera, en ook van een telescoop of verrekijker, werkt als een brandglas. Voor de juiste belichtings- en sluitertijden wende men zich tot de vakfotograaf, die ook de juiste filmsoort in huis heeft. Voor video-opnamen geldt eveneens: gebruik een statief, een goed filter en een camera met een groot zoombereik.
Dit antwoord is natuurlijk niet van toepassing op het fotograferen van de omgeving. Het is zelfs makkelijk en ook aan te bevelen om met een vaste tussentijd van bijvoorbeeld 5 minuten tussen 12.00 uur en 13.00 uur de omgeving vast te leggen. Wie dat telkens met gelijke sluitertijd en hetzelfde diafragma doet automatische toestelletjes zijn dus ook hier onbruikbaar krijgt het verloop van de invallende schemer en de wegtrekkende verduistering mooi in beeld.
Wat gebeurt er in de natuur?
Veel. Geef daarom ogen en oren goed de kost, zeggen ervaren waarnemers. Zij die de verduistering van 1954 bewust hebben meegemaakt weten het: bloemen sluiten, de kippen gaan op stok, vogels zoeken hun nest op en vleermuizen scheren door de tuin, want nachtdieren denken dat de dag erop zit.Ondertussen wakkert de wind aan. De temperatuur daalt namelijk merkbaar een aantal graden, waardoor de luchtdrukverdeling vrij plotseling verandert. Dat zorgt voor meer wind.
Zal het mij wat doen, zo'n zonsverduistering?
Wellicht.Zij die nu nog schouderophalend reageren, moeten waarschijnlijk achteraf bekennen geraakt te zijn. De ervaren Nederlandse astronoom prof. dr. C. de Jager dacht ook een routinewaarneming te zullen doen, maar na zijn eerste geslaagde eclipstocht tekende hij op: Het werd me vreemd te moede. Ik voelde me getuige van een onwerkelijk bovennatuurlijk schouwspel tot, na 3 minuten, het licht terugkeerde. Het was alsof ik een stem hoorde die sprak: Sterveling, ga nu heen, je hebt een wonder mogen ervaren.