Reizen 1999

Australië en Nieuw-Zeeland

Voor de reis naar en door Nieuw-Zeeland kan men diverse gidsen raadplegen. Zo halen Peter Turner en Jeff Williams in hun Lonely Planet-gids de afzonderlijke delen van Nieuw-Zeeland door de stofkam. Die grondige aanpak is typerend voor de Australische uitgever. De herziene negende editie van de ”travel survival kit” bevat een schat aan informatie
(uitg. Lonely Planet Publications, Hawthorn, 1998; ISBN 0 86442 565 1; 714 blz.; ƒ 53).

De ”Insight Guides”-reeks bevat ook een Nederlandstalige editie over Nieuw-Zeeland. Diverse deskundigen beschrijven in de kleurrijke gids specifieke thema's. Vervolgens begint de reis door beide eilanden. Het laatste hoofdstuk bevat nuttige reisinformatie over vervoer, accommodatie, restaurants en andere wetenswaardigheden
(uitg. Cambium, Zeewolde; ISBN 90 6655 034 1; 352 blz.; ƒ 49,90).

De Nelles Guide Nieuw-Zeeland geeft een uitvoerige beschrijving van de natuurlijke rijkdommen van het land en een overzicht van de attracties. Bevat mooie foto's en duidelijke kaarten in kleur
(uitg. Het Spectrum, Utrecht; ISBN 90 274 5548 1; 254 blz.; ƒ 32,50).

Sarah Vermoolen schreef een oorspronkelijk Nederlandse gids over Nieuw-Zeeland. Aan de hand van deze ANWB-uitgave kan men thuis of ter plekke al goed uit de voeten
(uitg. ANWB, Den Haag; ISBN 90 18 00520 7; 215 blz.; ƒ 26,90, ANWB-leden ƒ 24,90).

Dr. A. J. van Zuilen woonde twintig jaar in de Verenigde Staten en doorkruiste als zakenman behalve het Noord-Amerikaanse continent ook Australië en Nieuw-Zeeland. Zijn bevindingen –zakelijk verwoord– zijn te lezen in een deel in de zogenaamde Van Zuilen Reeks
(uitg. Gottmer, Bloemendaal; ISBN 90 257 2828 6; 432 blz.; ƒ 47,90).

Australië mag dan het kleinste werelddeel zijn, Gareth Powell werd geconfronteerd met de immense afstanden van het continent. De schrijver van ”Touring Australia”, een Thomas Cook Touring Handbook, selecteerde alleen de interessantste steden. In de gids zijn ruim dertig routes opgenomen. Achterin zit een losse overzichtskaart
(uitg. Thomas Cook Publishing, Engeland; ISBN 0 906273 90 0; 412 blz.; ƒ 56,10).