Opinie 25 mei 2000

Bellen in auto

Stelling: Handmatig bellen in de auto moet zo snel mogelijk bij wet verboden worden.

A. Vonk, woordvoerder ANWB

„Oneens. Tot het bij wet verbieden van mobiel telefoneren in de auto moet je niet te snel overgaan. Een groot probleem daarbij is de handhaving. Wie een wet uitvaardigt, moet er ook voor zorgen dat zij wordt nageleefd. Dat is heel moeilijk als steeds meer mensen een mobiele telefoon krijgen. Hoeveel politieagenten heb je dan wel niet nodig?

Het is daarom beter in eerste instantie via voorlichting en publiekscampagnes het veilig bellen te bevorderen. De ANWB zal er in zijn zomercampagne veel energie in steken zijn leden en klanten te wijzen op de eenvoudige faciliteiten die er bestaan. Zo kan men voor ongeveer 40 gulden een oordopje en een snoertje aanschaffen dat aangesloten kan worden op de telefoon. Ook de producenten en andere verkopers van mobiele telefoons hebben zich verplicht bij de verkoop uitdrukkelijk te wijzen op de veiligheidsaspecten. Daarbij komen nog eens de samen met de overheid geplaatste waarschuwingsborden langs de snelwegen.

Veel mensen beseffen best dat telefoneren in de auto een gevaarlijke bezigheid is. Het komt erop aan dat besef te versterken en er door voorlichting en sturing voor te zorgen dat handsfree bellen de norm wordt.

We moeten er ook voor oppassen dat we het probleem niet isoleren. Mobiel bellen in de auto is zeker gevaarlijk –je kunt nooit tegelijkertijd twee dingen 100 procent goed doen–, maar dat geldt ook voor kaartlezen, je lippen stiften, een cd'tje wisselen, met je kinderen praten enzovoort. Daar kennen we ook geen verboden voor.

Trouwens, iemand die door mobiel bellen een ongeluk veroorzaakt is ook nu al strafbaar volgens de Wegenverkeerswet. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een rechtszaak van een mevrouw die op die manier een motorrijder aanreed. We moeten nog afwachten wat daaruit komt, maar de kans is groot dat zij veroordeeld wordt.

Wij zijn niet koste wat het kost tegen wetgeving, maar vinden niet dat je daarmee meteen moet beginnen.”

G. Valk, PvdA-kamerlid

„Wat mij betreft komt er zo snel mogelijk een wettelijk verbod op handmatig telefoneren in de auto. Landen om ons heen hebben al zo'n verbod, of zijn ermee bezig. Ze doen dat niet voor niets.

Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 8 procent van de rijtijd telefonerend wordt doorgebracht. Een telefoontje plegen in de auto is geen incident meer. Auto's zijn tegenwoordig rijdende kantoren. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Uit ander onderzoek blijkt dat in Nederland door onveilig telefoneren in de auto jaarlijks zo'n dertig doden vallen en vele honderden gewonden.

Als je tegen het onveilig telefoneren op wilt treden, moet je een heldere norm stellen. Wie per se in de auto wil bellen, móét wat mij betreft voorzien zijn van een carkit of iets dergelijks. Dat moet vastgelegd worden in de Wegenverkeerswet. Daartoe heb ik samen met het CDA-kamerlid Eurlings een initiatiefwetsvoorstel voorbereid.

Je kunt zeggen dat onveilig telefoneren in de auto ook nu al strafbaar is. Maar dan heb je het over iemand die op die manier een ongeluk hééft veroorzaakt. Dan ben je dus al te laat. Het handmatig telefoneren in de auto moet op zich al strafbaar zijn. Vergelijk het met alcohol. Je bent al strafbaar als je met alcohol op achter het stuur kruipt, en niet pas als je een ongeluk maakt.

Velen zeggen dat zo'n verbod niet handhaafbaar is. Maar waarom eigenlijk niet? Het is toch ook verplicht om een autogordel te dragen? Het is voor de politie bovendien heel makkelijk te zien of iemand in zijn auto handmatig belt.

Men zegt dat voorlichtingscampagnes goede resultaten te zien geven. Dat is onzin. Misschien treden er verbeteringen op, maar je hoeft op straat maar even om je heen te kijken en je ziet dat velen rustig doortelefoneren.”